Kultúra

A tárgyak más(od)ik élete

A január közepétől újra látogat­ható óbudai Vasarely Múzeum. Egy frissen újragondolt és átrendezett életmű-kiállítással és egy új időszaki kiállítással nyitja meg kapuit. A tárgyak más(od)ik élete. Új szerzemények című időszaki kiállítás a múzeum történetének mind ez idáig páratlan, de igen örvendetes eseményéhez kapcsolódik. 

A közelmúltban ugyanis egy nagyobb szerzeményezés útján, első ízben gyarapodott jelentősen a Victor Vasarelynek 1982-ben adományozott műveit őrző intézmény gyűjteménye – közölte a múzeum lapunkkal.

A száznál is több alkotást – egymástól függetlenül – a művész egyik gyűjtője, egykori munkatársa és egy közeli barátja ajánlotta fel az 1987 óta óbudai Zichy-kastélyban működő múzeumnak.

A mostani kiállítás az értékes tárgyak közül két műtárgycsoportra fókuszál, Robert Zussau és a szintén francia Bruno Fabre adományára. A felajánlott művek között Victor Vasarely alko­tásai mellett fia, Jean-Pierre Vasarely (művésznevén Yvaral) képeivel is találkozhat a közönség. Robert Zussau (1930–2020) a párizsi Si­lium szitaműhely kivételes tehetségű alkalmazottjaként került kapcsolatba Victor Vasarelyvel, és az 1960-as évek elejétől majdnem harminc éven át volt a magyar származású művész műtermének asszisztense.

Bruno Fabre közgazdászként kezdett el műtárgyakat vásárolni, majd hivatását feladva a Vasarely-életmű tanulmányozásának szentelte idejét. Rövid idő alatt a művész alkotásaiból álló egyik legszámottevőbb magángyűjteményt hozta létre. Az új kiállítással párhuzamosan a Victor Vasarely művészetét bemutató állandó kiállítást is átrendezték. A január közepétől újra megtekinthető életmű-kiállításon az op-art világhí­rű mesterének a közönség előtt kevéssé ismert szürrealista ihletésű, illetve az 1945 és 1960 közötti időszakában készült fekete-fehér/kinetikus művei a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak. A kiállítás kurátora: Orosz Márton.

Victor Vasarely plakátokat is tervezett, ez az egyik munkája, amely most a múzeumba került
Victor Vasarely plakátokat is tervezett, ez az egyik munkája, amely most a múzeumba került
Fotó: Vasarely.hu

Kapcsolódó írásaink

Fény, mozgás, illúzió

ĀAz óbudai Vasarely Múzeumban nyílt tárlat gerincét a múlt század második feléből származó geometrikus, op-art és kinetikus alkotások adják

Egyszerű formák nyugalma

ĀA geometrikus absztraktokra fókuszáló Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (Open Structure Art Society – OSAS) második generációjának művészei állítanak ki a Vasarely Múzeumban