Kultúra

Szent Erzsébetről szóló musicalt próbálnak

Lezsák Sándor: Klasszikus darab van születőben – Bemutató április 8-án az Erkel Színházban

Elkezdődött Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című új magyar musical próbafolyamata tegnap. A Szikora Róbert és Lezsák Sándor által Zsuffa Tünde regényéből írt darab ősbemutatója április 8-án lesz a budapesti Erkel Színházban, Cseke Péter rendezésében.

Szent Erzsébetről szóló musicalt próbálnak
Bemutatták a Szent Erzsébetről szóló mű zenei keresztmetszetét
Fotó: MH/Katona László

A magyar zenés színház legnagyobbjaival készül musical Szent Erzsébet életéről. Amint azt novemberben lapunkban is megírtuk, Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című darab zeneszerzője Szikora Róbert, szövegírója Lezsák Sándor, rendezője pedig Cseke Péter. Tegnap Budapesten megtartották a produkció olvasópróbáját – ezzel hivatalosan is megkezdődött az előadás próbafolyamata.

A nemzetközileg leg­ismertebb magyar szent életét feldolgozó új magyar musical ősbemutatója április 8-án lesz az Erkel Színházban. „Ezt követően augusz­tus 31-ig több helyszínen még tizenkét alkalommal fogjuk játszani, többször az Erkelben, de például Sárospatakon és június 4-én Fertőrákoson is” – jelentette be a próbát megelőző sajtótájékoztatón Pataki András producer, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. Azt is hozzátette, készül a darab német fordítása, mert tárgyalnak az osztrák és német bemutatókról is.

Objektum doboz

Cseke Péter, az előadás Kossuth-díjas rendezője, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója előbb ismertette a szereposztást, majd egy rövid vetítésen a Szendrényi Éva tervezte díszlet- és a Berzsenyi Krisztina alkotta jelmezterveket is bemutatta. A darabot kettős szereposztásban tűzik műsorra, a főbb szerepekben mások mellett Auksz Évával, Szekeres Adrienn-nel, Vásári Mónikával, Fésűs Nellivel, Dolhai Attilával, Szabó P. Szilveszterrel, Vastag Tamással és Varga Miklóssal. A címszerepet Györfi Anna és Békefi Viktória énekli.

Szövegíró és zeneszerző: Lezsák Sándor és Szikora Róbert
Szövegíró és zeneszerző: Lezsák Sándor és Szikora Róbert
Fotó: MH/Katona László

A sajtótájékoztatón megismerhettük a darab zenei keresztmetszetét, és a legfontosabb jelenetekben elhangzó duettekből és áriákból is ízelítőt kaptunk. Annak alapján, amit tegnap hallottunk-láttunk, bátran kijelenthető: Szikora Róbert Kiss Gábor hangszerelő közreműködésével nagy ívű és szép zenét komponált, megjegyezhető, visszatérő motívumokkal, néhol meglepően rockos hangzással. Lezsák Sándor dalszövegei versszerűek, nyelvileg is izgalmasak, nemcsak prozódiájuk kiváló.

Zsuffa Tünde, a regény írója a bemutatott jelenetek némelyikéhez megjegyzést fűzött, jobban megvilágítva egy-egy karaktert vagy epizódot. Elmondta, hogy Gertrúd királyné, Szent Erzsébet édesanyja Katona József-féle gonosz karakterét rehabilitálni kívánta. A darabbeli alak okos és jó felesége II. Andrásnak. Arról is beszélt, végig a történeti hűség vezérelte. Szent Erzsébet, aki gyerekkorában elfelejtette hazája nyelvét, végül magyarul szólal meg halálos ágyán. Ezt német krónikákból vette át.

Lapunk kérdésére Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Ország­gyűlés alelnöke, Az Ég tartja a Földet szövegírója úgy fogalmazott, az alkotók közös munkája révén óriási klasszikus darab van születőben.

Kapcsolódó írásaink

Musical készült Szent Erzsébet életéről

ĀÁrpád-házi Szent Erzsébet rendkívüli módon tudott szeretni. Ennél fontosabb üzenetre nincs is szükségünk most, a 21. században – mondta lapunknak Zsuffa Tünde író