Kultúra

Több mint száztíz év után mutatja be újra az Operaház Donizetti művét, Az ezred lányát

Premier pénteken az Erkel Színházban

Gaetano Donizetti olasz szerző francia témájú vígoperáját, Az ezred lányát január 14-én mutatja be a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházban Polgár Csaba rendezésében.

Több mint száztíz év után mutatja be újra az Operaház Donizetti művét, Az ezred lányát
Szemere Zita és Boncsér Gergely próba közben
Fotó: Magyar Állami Operaház/Rákossy

A dalszínház tájékoztatása szerint az előadás főbb szerepeit Szemere Zita (Marie), Boncsér Gergely (Tonio), Palerdi András (Sulpice), valamint Farkasréti Mária és Schöck Atala (Berkenfield márkiné) alakítja, az előadásokon az Opera Zenekart és Énekkart Fabrizio Maria Carminati vezényli. A díszleteket és jelmezeket Izsák Lili, a világítást Bányai Tamás tervezte, a koreográfus Vetési Adrienn.

Az ezred lánya a francia nyelvű zenei betétek mellett tekintélyes prózai részeket is tartalmaz, amelyeket magyarul Kovács András Péter humorista átdolgozásában hallhat a közönség. Donizetti francia librettóra írt operája a huszonegyes francia tüzérezred által felnevelt Marie és az érte akár a francia seregbe is beállni kész tiroli fiú, Tonio története. Kettejük szerelmét eltérő irányba próbálja terelgetni az egész ezredet képviselő apafigura, Sulpice őrmester, valamint a lány nemesi származását felismerő Berkenfield márkiné, miközben a fiatalok fordulatos története egyszerre révbe ér.

Ugyan a szereposztás miatt a darab az 1840-es párizsi premieren kis híján megbukott, később rendkívüli népszerűséget ért el, a 20. században az Egyesült Államokban és Európában is beépült a törzsrepertoárba. Hazánkban először a pesti Nemzeti Színház 1844-ben mutatta be, de összesen harminchárom előadást ért meg a Magyar Királyi Operaház 1884-es megnyitásáig. A dalszínház produkciójában is csupán ötvennégy alkalommal láthatta a közönség, legutóbb 1908 januárjában.

Kapcsolódó írásaink