Kultúra

Nagyszabású tárlatok 2022-ben

Londonban és Chicagóban Cezanne, Firenzében Donatello, Párizsban Yves Saint Laurent alkotásai láthatók

Csaknem negyven év után szentelnek átfogó kiállítást Donatello szobrainak. Mutatjuk, mely nemzetközi kiállításokra lesz még érdemes figyelni ebben az évben.

Nagyszabású tárlatok 2022-ben
Paul Cezanne Egy kosár alma című festménye. Az elmúlt évtizedek legnagyobb kiállítását rendezik idén a művész képeiből
Fotó: Wikipedia

Idén sem lesz hiány jelentős kiállításokból. A Theartnewspaper.com művészeti portál összegezte azokat a nagyszabású nemzetközi tárlatokat, amelyeket nem érdemes kihagyni a kultúra szerelmeseinek, ezekből emeltük ki a legkülönlegesebbeket.

Elsőként azt a hat párizsi múzeum összefogásával megvalósuló kiállítást említik, amely azt mutatja be, hogy hatvan évvel ezelőtt mely alkotók inspirálták Yves Saint Laurent első divatbemutatójának kollekcióját. Az évfordulóra emlékezve a tervező ruháit olyan művészek alkotásaival párosítják, mint Mondrian, Picasso, Matisse, Bonnard vagy Dufy. A tárlat január 29-én nyílik meg, és május 15-ig lesz látogatható a projektben részt vevő múzeumokban.

A Stonehenge világa címmel kiállítás nyílik a londoni British Múzeumban. A cél egyértelmű: bemutatni a világ egyik legismertebb és legrejtélyesebb építményét. A tárlat emellett rávilágít arra is, hogy azok, akik építették, messze fejlettebbek voltak, mint ahogy azt gondoljuk. Erről tanúskodik például az Európa szárazföldi részével fenntartott kereskedelmi kapcsolatuk is. Emellett az Egyesült Királyságban először lesz látható a háromezer-hatszáz éves Nebrai korong is, ami a legrégebbi ismert lelet, amely a kozmoszt ábrázolja. A tárlat február 17-től július 17-ig tart.

A 15. századi firenzei szobrászt, Donatellót egykor a „mesterek mestereként” emlegették. Csaknem negyven éve nem volt olyan nagyszabású kiállítás, amelyet a szobrász munkáinak szenteltek volna. Márciusban Firenzében, a Palazzo Strozziban és a közeli Museo Nazionale del Bargellóban, ahol a szobrász legjelentősebb gyűjteménye, köztük a Dávid-szobor látható, átfogó kiállítás nyílik a művész alkotásaiból Donatello: a reneszánsz címmel, amely szep­tember 2-től 2023. január 8-ig látogatható. A tárlat szerényebb változata szeptemberben a berlini Gemäldegalerie-ben, jövőre pedig a londoni Victoria and Albert Museumban lesz látható.

Az Art Institute of Chicago és a londoni Tate Modern az utóbbi évtizedek legnagyobb Paul Cezanne-kiállítását rendezi meg. A Cezanne címet viselő kiállítás a művész teljes pályafutását felöleli.

Chicagóban, ahol a kiállítás május közepén nyílik meg, kilencven olajfestményt, negyven papírra készült alkotást és két vázlatfüzetet mutatnak be, Londonban pedig októbertől hetven olajfestményt és tizennyolc papírképet láthat
a közönség.

Documenta Fifteen címmel rendezik meg a világ egyik nagyhatású kortárs művészeti kiállítását június 18. és szeptember 25. között a németországi Kasselben. A kiállítást a pandémia miatt szervezték erre a megszokottnál későbbi időpontra. Az Theartnewspaper.com cikke szerint a ruangrupa indonéz művészeti kollektíva mint kurátor által jegyzett kiállítás éppúgy korunk tükörképe lesz, mint az ötévente megrendezésre kerülő nagyszabású kiállítás korábbi kiadásai.

Kapcsolódó írásaink

Múzsából művész

ĀA száz éve született Françoise Gilot jubileumi kiállítása a Várfok Galériában időrendben mutatja be a festő különböző alkotói korszakait a legelső rajzoktól kezdve