Kultúra

Különleges fényképek a Foton Galériában

Szubjektív színezés

Színe-java – A szülőváros emléke címmel megnyílt Wei Xiang Magyarországon élő kínai fotóművész legújabb kiállítása a Foton Galériában.

Közleményük szerint Wei művészi tanulmányai során esztétikai és kompozíciós problémákkal ismerkedett meg: jártas lett a színtanban, a térérzékeltetésben és a kép konstrukciójának kialakításában. Már ezzel a fajta művészi látásmóddal kezdett el fotózni. Elsősorban az foglalkoztatta, hogyan tehető egyedivé a fotó, milyen eszközzel tudja festőként átértelmezni, kiemelni egy-egy fényképe témáját.

Erre a színek, a színezés adta meg számára a választ. De nem fizikai-kémiai vagy digitális eljárással akart színes fotót készíteni, hanem szubjektív saját színezéssel értelmezni a fotók témáját, ezért az utóbbi években a festészet különböző formáival kísérletezett. A kiállításon ennek a kísérleteit mutatja be, alkotásai fényképek és festmények is egyben. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg.

Kapcsolódó írásaink

A szent vendégség képi megfogalmazásai

ĀA MANK és az MKVM közös kültéri kiállításán Óbudán harminc alkotó képző-, ipar- és fotóművészeti alkotásai a reményre hívják fel a járókelők figyelmét