Kultúra

Újabb elismerést kapott a Magyar Zene Háza

A világ huszonkét legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzerői közé választották a Sou Fujimoto tervezte, ikonikus építészeti remekművet

Neves nemzetközi építészeti világszenzációkat előzött meg a Magyar Zene Háza épülete a Time Out magazin toplistáján. A Liget Budapest projekt részeként megvalósuló intézmény hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Újabb elismerést kapott a Magyar Zene Háza
Összetéveszthetetlen látványt nyújt a Zene Háza épülete
Fotó: MH/Purger Tamás

Az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out a világ huszonkét legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzerői közé választotta a Magyar Zene Házát – közölte a Városliget Zrt. A magazin azokat az újdonságokat szedte csokorba, amelyeket az új esztendő kiemelkedő helyszíneiként, eseményeiként ajánl a nemzetközi turizmus számára.

A Liget Budapest projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Háza a toplistán az előkelő második helyet szerezte meg, ezzel többek között olyan világszenzációkat előzött meg, mint a New York-i Museum of Broadway, az isztambuli Modern Művészetek Múzeuma, a tajvani Művészeti Központ vagy a kairói Nagy Egyiptomi Múzeum, benne Tutanhamon fáraó sírjának teljes leletanyagával.

A közlemény emlékeztet, a Magyar Zene Háza látványos épülete tavaly decemberben készült el, s a világon egyedülálló komplexitású zenei beavató intézményként hamarosan megnyitja kapuit a közönség előtt. Batta András, az intézmény igazgatója a lapunknak adott interjúban azt mondta, egész pontosan a magyar kultúra napjához, január 22-hez igazítják a megnyitót.

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ház egy ikonikus építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte a legjobban várt új épületek között tartja számon a nemzetközi szakma – fogalmaz a közlemény. Hozzáteszik: A Városliget fái között megbúvó, környezetével különleges összhangban lévő új intézmény sokszínű programkínálatával jövő év elejétől a zene számtalan élményét tárja majd a látogatók elé.

A Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy hétezer négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és válik ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.

Az épületre már nem először figyel fel a nemzetközi szakma, megvalósulását a kezdetek óta komoly figyelem övezi: a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. Míg 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését.

Kapcsolódó írásaink

Sikertörténet kezdődik

Ā„Ma ilyen komplexitású zenei beavató intézmény sehol másutt nincs a világon” – hangsúlyozta lapunknak Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa