Kultúra

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes

Centenárium

Ma ünnepelné századik születésnapját Nemes Nagy Ágnes. A Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító és esszéista 1922. január 3-án született Budapesten.

Az MTI portréja szerint első verseskötete 1946-ban jelent meg Kettős világban címmel, amelyért Baumgarten-díjat kapott. Második kötete, a Szárazvillám (1957) új költői korszakának kezdetét jelentette. Ekkor már jelentős műfordítói tevékenységet is folytatott, főként francia és német nyelvű műveket ültetett át magyarra.

A hatvanas évektől ismét megjelenhettek versei. Neve ezt követően egyre ismertebbé vált. Életműve elismeréseként 1983-ban megkapta a Kossuth-díjat. Nemes Nagy Ágnes Budapesten hunyt el 1991. augusztus 23-án. Születésének századik évfordulója kapcsán a tervek szerint a Budai-hegységben létrejön a Nemes Nagy Ágnes-meseösvény.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom