Kultúra

Új magyar aukciós rekord született

Csontváry Kosztka Tivadar festményéért négyszázhatvanmillió forintot fizetettek a Virág Judit Galéria árverésén

Mindössze a hetedik Csontváry-művet árverezték el vasárnap este az elmúlt harminc év alatt. A festő Titokzatos sziget című festménye már eleve a hazai aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indult.

Új magyar aukciós rekord született
A Titokzatos sziget a művész egyik legrejtélyesebb alkotása
Fotó: MH/Török Péter

Minden eddigi magyar aukciós rekordot túlszárnyalva négyszázhatvanmillió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a Virág Judit Galéria vasárnap esti aukcióján a Budapest Kongresszusi Központban – adta hírül az MTI. A kép eleve a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, százhatvanmillió forintról indult és érte el az újabb csúcsot. A korábbi rekordot egyébként szintén Csontváry egyik műve, a Traui tájkép naplemente idején című festménye tartotta, amelyet 2012-ben kétszáznegyvenmillió forintért árvereztek el.

Az 1903-ban készült alkotás a festő egyik legrejtélyesebb műve, amelynek jelentéséről a mai napig nincs konszenzus a művészettörténészek között. A Titokzatos sziget című képen álomfigurák idézik fel a múltat és a jövőt egy képzeletbeli szigeten. A csöppnyi földdarab és a külvilág közti átjárás lehetőségére apró vitorlás motívuma utal. A szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi.

Csontvárynak mintegy százdarabos életművéből alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, harminc év alatt ez volt a hetedik Csontváry-mű, amelyet elárvereztek, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt aukción – árulta el a távirati irodának Kelen Anna művészettörténész.

Elmondta azt is, az aukción életműrekorddal zárult Kádár Béla Zene című, 1926 körül készült festményének licitje, amely ötvenötmillióról indulva száznegyvenmillióig jutott. Szintén magas áron ütötték le a külföldről hosszú idő után hazatért két festményt, Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben című alkotását, illetve Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képét.

Rippl-Rónai Kunffy Lajos feleségét, Tiller Ella zongoraművésznőt ábrázoló alkotását utoljára a negyvenes években állították ki Magyarországon. Ezt követően eltűnt, majd az 1990-es években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy, az 1970-es években hazánkban is külszolgálatot teljesítő, feltehetően titkosszolgálati munkát is ellátó angol diplomata vásárolta meg, és egészen mostanáig az ő gyűjteményében volt. A festmény kilencvenötmillió forintért kelt el, egy online licitáló vásárolta meg.

Schönberger Armand alkotása tízmillió forinttal meghaladva kikiáltási árát, negyvenmillió forintért kelt el. A festmény kilencven év lappangás után került vissza Magyarországra Szlovákiából, ahol az 1920-as és 1930-as években többször kiállították.

Kapcsolódó írásaink