Kultúra

Vári Fábián László kettős könyvbemutatója Miskolcon

Kárpátaljai magyar sors

Ma 18 órától Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, író lesz a vendége a miskolci Feledy-háznak. Az est során a kárpátaljai szerző lírai és prózai munkásságába is betekintést kaphat a miskolci közönség, a közelmúltban napvilágot látott – Koponyámban gyertya című – verseskötete mellett ugyanis önéletrajzi regénye is bemutatásra kerül.

Vári Fábián László kettős könyvbemutatója Miskolcon
Vári Fábián László
Fotó: MH

Vári Fábián László Vásártér című önéletrajzi elbeszélése egyben korrajz, amely földrajzilag egy kárpátaljai magyar közösségbe, az ugocsai Tiszaújlakra kalauzolja az olvasót, időben pedig az ötvenes-hatvanas évekbe, a szerző gyermekéveibe. Vári Fábián László a regénnyel összefüggésben a jelenlegi kárpátaljai helyzetről is beszélt lapunknak. „A kárpátaljai magyarság helyzete úgy politikai, mint társadalmi értelemben egyre romlik. Az ukrán nyelv védelmére hozott intézkedések ugyanis erősen korlátozzák a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális jogait.

A regényben képet kaphatunk arról is, hogy az etnikai beolvasztásra tett kísérletekre milyen válaszokat adott az anyanyelvéhez, nemzetéhez, vallásához ragaszkodó magyar lakosság” – mondta. A szerző prózauniverzumával párhuzamosan verseskötete is bemutatásra kerül. A javarészt gondolati lírát tartalmazó költemények a regényhez hasonlóan nagy idősávot, mintegy ötven évet ölelnek fel, és tematizálásukban is sokrétűek. A szerző műveit miskolci színművészek tolmácsolásában hallhatja a közönség, Viola Barbara fuvolajátékával ötvözve.

Kapcsolódó írásaink