Kultúra

Leleplezni Hollywoodot

Rácz Csaba: A célom, hogy jól érezze magát az olvasó, legyen miért izgulnia, és emellett ismereteket is szerezzen

Egy jó könyvben a szerző valamennyi tudásának benne kell lennie – fogalmazott Rácz Csaba, akivel legújabb, Az ajándék című regényéről, készülő következő kötetéről és műveinek jellegzetességeiről is beszélgettünk.

Leleplezni Hollywoodot
Tudatosan kerülöm a sablonokat – mondta Az ajándék szerzője
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Általánosságban mi jellemzi az ön regényeit?

– Sok alapötlet közül választom ki a legkiválóbbakat, amelyeket megírásra érdemesnek tartok. Mindig fontos szempont, hogy a történet valamilyen tekintetben különleges és fordulatokkal teli legyen. Tudatosan kerülöm a sablonokat. Nagy öröm számomra, hogy az olvasók azonnal felismerik jellegzetes, lényegre törő és pergő írói stílusomat, ami nagymértékben segíti az események előrehaladását, és magával ragadja őket, annyira kíváncsiak
a folytatásra.

– Miért pszichiáter a főhős?

– A főhősömet megpróbálják őrületbe kergetni egy játékon keresztül, az ő szakterületéhez illik leginkább, hogy végigjátssza ezt játékot, mert a hétköznapjaihoz tartozik a világ, amely ezúttal kifordul magából, hogy felpezsdítse és a kiégésből kivezető útra ráterelje.

– Előző története is az Egyesült Államokban játszódott. Miért?

– Előző, Bosszú egy ellopott életért című regényemben Chicago és Pittsburgh szerepelt, a következő regényem pedig New Yorkban játszódik majd. A nagyvárosi környezet mindig izgalmasabb a háttér szempontjából. Az ismeretlen helyszín pluszélményt nyújt a magyar olvasóknak.

– Miért amerikai nagyvárosokat választ?

– Egy színpompás nagyváros mindig titokzatosan izgalmas hátteret ad egy történetnek, és a kialakult köztudattal ellentétben mindig leleplezem a hollywoodi filmek által az amerikai mindennapokról alkotott, eltúlzottan idealista képet.

– Mit lehet még tudni készülő regényéről?

– A műfaja szintén akciókrimi lesz, főszereplője egy üzletember, aki gyilkosságsorozat gyanújába keveredik, és egyedi végkifejlettel, a könyv közepétől fordulatos véletlenek sorozata és egy titok kiderülése fogja őt tisztázni. Az olvasók végül mindenre kapnak meglepő, elgondolkodtató magyarázatot. Jellemzően ez a történet is különleges, fordulatos és izgalmas lesz. Mondanivalójából is tanulni lehet majd.

– Az ajándék főhőse is gyanúba keveredik.

– Rendkívül izgalmasnak találom azt a helyzetet, amikor a főszereplőnek tisztáznia kell magát, küzdelemmé válik az élete, amelyben saját magáért kell harcot vívnia. Mindig érdekes, hogyan reagál ezekre a válsághelyzetekre.

– Mi az üzenete az ártatlanul megvádolt, súlyos krízishelyzetbe került ember helyzetének?

– Az igazságot fel kell deríteni. Ez a legerősebb motiváció a főhős számára. A valóság és egy regény között a leglényegesebb különbség, hogy utóbbinak sokkal érdekfeszítőbbnek kell lennie, hogy motiválja a könyv végigolvasását.

– Feltűnt, hogy sokat használja a történet szót.

– Igen, izgalmas, szórakoztató könyveket szeretek megírni. A célom, hogy egyszerre jól érezze magát az olvasó, legyen miért izgulnia, és emellett ismereteket is szerezzen, hogy a regényem többet adjon, mint bármely más könyv, mert
autodidakta módon megszerzett tudásomat és élettapasztalataimat beleírom a cselekménybe.

Kapcsolódó írásaink

Szegények és gazdagok

ĀDonatella di Pietrantonio könyve idézi Elena Ferrante világát, de teljesen más konklúzióra jut, mint a Nápolyi regények szerzője