Kultúra

A rátermettség, a kitartás, és az éles elme diadala

Rácz Csaba: A jó ötlet mellett az izgalmas megvalósítás és a stílus is kulcsfontosságú a krimik esetében

Megjelent Rácz Csaba Bosszú egy ellopott életért című krimije az Atlantic Presshez tartozó Aba Könyvkiadó gondozásában. A fordulatos történet főszereplője egy világhírű idegsebész, aki gyilkossági ügybe keveredik, és amellett, hogy tisztáznia kell a nevét, a rendőrség is a segítségét kéri az események felgöngyölítéséhez. A szerző a Magyar Hírlapnak beszélt először a kötetről, és azt is elárulta, miről szól majd a következő kalandregénye.

A rátermettség, a kitartás, és az éles elme diadala
„Ébren kell tartani az olvasó érdeklődését” – vallja a krimiszerző
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mi adta a kötet alapötletét?

– Mindig is szerettem volna egy krimit írni, de korábban nem volt időm megvalósítani ezt az ötletet. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a szokásosnál több időm lett, így született meg végül hat hónap alatt a Bosszú egy ellopott életért című új könyvem.

– Miről szól a regény?

– A főszereplő egy nemzetközi hírű idegsebész. Az ő elképesztően eseménydús hétköznapjait izgulhatja végig az olvasó, amint ráterelődik egy súlyos bűncselekmény gyanúja, majd kibontakozik egy szörnyű gyilkosságsorozat, amellyel kapcsolatban újra és újra tisztáznia kell magát. A gyilkos ugyanis mindig ott sújt le áldozataira, ahol az orvos tartózkodik, ami persze nem véletlen. A lelkiismeretes, nagy tudású főhősnek valóságos kálváriát kell bejárnia, hogy bizonyítsa ártatlanságát, de az éles elme, a fizikai rátermettség és a kitartás végül győzedelmeskedik az erőszakkal szemben.

– Miben rejlik a krimi műfajának varázsa?

– A történet kibontása, a feltárás, a kutatómunka teszi igazán érdekessé ezt a műfajt. Szerintem a jó ötlet mellett az izgalmas megvalósítás és a stílus is kulcsfontosságú a krimik esetében. Ébren kell tartani az olvasó érdeklődését, és el kell érni, hogy ne unatkozzon!

– Milyen eszközöket használ ehhez?

– Nem szeretem a felesleges beszédet, az események tempósan követik egymást az oldalakon, az olvasóban pedig reményeim szerint fejezetről fejezetre fokozódik a kíváncsiság, hogy megtudja, mi történhetett valójában.

– A szereplők amerikaiak. Miért nem például egy pécsi vagy debreceni orvos kálváriáját ismerhetjük meg?

– Szerintem így sokkal több információ juthat el az olvasókhoz. Egy magyarnak talán érdekesebb az, másutt milyenek a viszonyok. A regénynek köszönhetően egy egészen más országot, annak eltérő szokásait ismerhetik meg az érdeklődők, és szerintem fontos, hogy az olvasó általános műveltségéhez hozzáadjon valamit a könyvem.

– Például?

– Tanulmányaim során széles érdeklődési köröm kielégítésére jelentős jártasságot szereztem az orvostudomány, az aeronautika, az idegen nyelvek és az informatika területén, ezekre támaszkodtam írás közben, és az így szerzett információkat szeretném továbbadni az olvasóközönségnek.

– Kiknek ajánlja a könyvet?

– A szórakozni vágyó érdeklődőknek, akik szeretik a krimiket.

– Tervezi már a következő regényt?

– Igen, a második történet kalandregény lesz, amely Los Angelesben játszódik. A főszereplő pszichiáter részt vesz egy kalandjátékban, amit ajándékba kap, és végig kell játszania. A kézirattal a terveim szerint nagyjából két hét múlva elkészülök, és szintén az Aba Kiadónál jelenik meg.

Rácz Csaba: Bosszú egy ellopott életért
Rácz Csaba: Bosszú egy ellopott életért
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink