Kultúra

Határtalan tehetségek a Virtuózok V4+ nemzetközi döntőjében

Döntőjéhez érkezik a Virtuózok V4+ pénteken 20.35-kor a Duna Televízióban: a klasszikus zenei tehetségkutató idén is nemzetközi színtéren valósul meg, a visegrádi négyek mellett Horvátország részvételével. Öt nemzet tíz kiválósága lép színpadra világsztár zsűritagok, Hauser és Plácido Domingo előtt.

Határtalan tehetségek a Virtuózok V4+ nemzetközi döntőjében
Nincs könnyű dola a zsűrinek
Fotó: Kaszner Nikolett

Hétről-hétre ifjú művészek varázsolták el a Virtuózok V4+ nézőit. A magyar válogató adások után négy tehetség kapott lehetőséget, hogy hazánkat képviselhesse, és nemzetközi szinten is megmutathassa tudását. A nemzetközi elődöntőkben a zsűriben a résztvevő országok zenei szaktekintélyei foglaltak helyet: Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes, Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes, Peter Valentovic szlovák karmester, Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, valamint Petar Culic horvát gitárművész.

A december 17-i adásban is a nemzetközi zsűrinek kell értékelnie a résztvevő országok fiataljait. Az egyszemélyes „szuperzsűri” szerepét ismét Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be. Mellette még egy világsztár csatlakozik az ítészekhez, Horvátországot már a csellóművész, Hauser képviseli. A világhírű csellista szerint a mostani mezőnyben nagyon sok kimagasló tehetség van. „Minden versenyző különböző, de mindig vannak, akik kitűnnek társaik közül, náluk egyből érezhető, hogy Istenadta tehetségek. Ilyen jó néhány feltűnt a mostani Virtuózokban, ők igazi zsenik” - hangsúlyozta Hauser.

A döntőbe mind az öt országból két kiemelkedő tudású zenész jutott be. A két magyar finalista, Braun Áron marimba játékával, míg Oláh Vilmos virtuóz gitárjátékával győzte meg a zsűrit. A fellépőket ezúttal is Magyarország egyik legnevesebb szimfonikus zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. A verseny résztvevői a klasszikus zene jövőjét jelentik, olyan magas színvonalat képviselnek, amely a világon bárhol megállná a helyét.

Kapcsolódó írásaink

Leleplezni Hollywoodot

ĀRácz Csaba: A célom, hogy jól érezze magát az olvasó, legyen miért izgulnia, és emellett ismereteket is szerezzen