Kultúra

Újra nyitva a 17. századi remekművek kollekciója

Átrendezve tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának állandó kiállítása – Jövő márciustól látogatható a 18. századi európai művészet gyűjteménye és a Barokk Csarnok

Újrarendezve megnyílt a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának állandó kiállítása. A tárlat a 17. század európai képzőművészetének fő korszakait mutatja be.

Újra nyitva a 17. századi remekművek kollekciója
Willem Pietersz Vidám társasága 1620 körül készült, a kor jellegzetes képe
Fotó: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum Barokk szárnyának felújított részén, több mint másfél ezer négyzetméteren, új koncepció szerint rendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. A tárlat a 17. század európai képzőművészetének fő korszakait mutatja be, kronologikus sorrendben, iskolák szerinti tagolásban.

A kiállított munkák közt olyan alkotók festményei találhatók meg, mint Velázquez, Van Dyck, Rubens, Murillo. Az új kiállítás a korábban átadott, az Európai művészet 1250–1600 című állandó tárlat folytatása. A most megnyílt állandó kiállítási egységgel együtt a látogatók immár öt évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától a barokk művészetig. A múzeum városligeti szárnyában a 17. század művészetét bemutató állandó kiállítás magában foglalja a korábban külön bemutatott holland gyűjteményt is.

A Barokk szárny műemléki munkálatai során mintegy 1600 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek. A Szépművé-szeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának utolsó lépésekénként jövő év márciusában nyílik meg az 18. századi európai művészetet bemutató, második emeleti állandó kiállítás és az impozáns Barokk Csarnok.

Az új kiállítás I. termében a manierista iskolázottságú, de a barokk felé továbblépő és a manierizmussal szakító mesterek művei kaptak helyet, mint például Annibale Carracci. A II. terembe olasz, francia, holland és spanyol caravaggista művészek alkotásai kerültek. Itt látható a Régi Képtár nemrégiben vásárolt Férfiportréja Simon Vouet-től.

A III. terem a flamand festészet Peter Paul Rubens, Anthonis van Dyck és Jacob Jordaens nevével jelzett aranykorát mutatja be. Itt látható a 2019-ben megvásárolt remekmű, Stuart Maria Henrietta hercegnő esküvői portréja Anthonis van Dycktól. A IV. teremben Rembrandt tanítványainak műveit állították ki. A kiállítás V. termében az olasz érett barokk kapott helyet, míg a VI. teremben és az 1. kabinetben a szerényebb francia kollekció. A VII. termet, valamint a 2. és 3. kabinetet a német festészetnek szentelték.

A kiállítás a világhírű spanyol gyűjteménnyel folytatódik a szárny központi, legnagyobb kiállítóterében és három kabinetben olyan művészek képeivel, mint Bartolomé Estebán Murillo és Zurbarán. A további termekben barokk csendéletfestők munkái és a 17. században virágkorát élő holland és flamand tájképfestészet, valamint portréfestészet darabjai láthatók. Az utolsó két kabinetben látható a Régi Képtár számban legkisebb gyűjteményi egysége, a 17–18. századi brit festészeti kollekció.

Kapcsolódó írásaink

Cezanne és követői a Szépművészetiben

ĀKéppárok Courbet-től Picassón és Braque-on át Moholy-Nagy Lászlóig és Bortnyik Sándorig – A képzőművészeti hatástörténetet vizsgálja az új kiállítás