Kultúra

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

„Nélkülük nem jöhetne létre a színház csodája”

A budapesti Thália Színházban adták át hétfő este a Magyar Teátrumi Társaság Magyar Teátrum Díjait, amelyekkel a színházi háttérszakmák kiváló dolgozóit ismerik el.

Az idei kitüntetettek mellett megünnepelték a 2020-as év díjazottjait is. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte, amikor kitalálták ezt a díjat, arra gondoltak, milyen szép lenne, ha nemcsak a nagy művészek nevét őrizné meg az emlékezet, hanem a színházi háttérszakmák dolgozóit is.

Az MTI tudósítása szerint Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke videóüzenetében hangsúlyozta, ilyenkor azokat a háttérben dolgozókat ünneplik, akik nélkül nem jöhetne létre a színház csodája. A Magyar Teátrum Díjat 2021-ben Csasztvan Zsuzsanna, a Duna Művészegyüttes művészeti titkára, Kohári Imre, a Békéscsabai Jókai Színház hang- és fénytárának vezetője, Matók Szilvia, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeti főtitkára, Stern Jánosné, a Pécsi Nemzeti Színház jelmezkivitelezője, valamint Tóth Ágnes, a Szegedi Nemzeti Színház jelmeztárvezetője nyerte el.

A nemzetiségi különdíjat idén Altmann Roland, a Cervinus Teátrum gazdasági vezetője, az életműdíjat pedig Ujréti László, a József Attila Színház színművésze kapta meg. Mivel tavaly a járványhelyzet miatt nem lehetett díjátadó gálát tartani, az idei elismerések átadása előtt a 2020-as díjazottakat is megünnepelték. A gálaesten adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség díjait is.

A 2020-as Proscaenium emlékgyűrűt Kiss István Mihály, a Hagyo­mányok Háza nyugalmazott szcenikusa, főmérnöke, a szövetség korábbi elnöke, az idei emlékgyűrűt Szűcsborus János, a Madách Színház főmérnöke, a szövetség korábbi elnöke vehette át, a Tolnay Pál Életműdíjat Szalai József, a Kaposvári Csiky Gergely Színház műszaki és szcenikai igazgatója kapta.

Kapcsolódó írásaink

Nemzeti kulturális trauma

ĀA határon túli és az anyaországi színházak összetartozását jelképező emlékművet avattak a Nemzeti Színház előtt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom