Kultúra

Újabb jelentés a magyar nyelv állapotáról

Megjelent a negyedik kötet

A magyar nyelv változásait összegzi a Jelentés a magyar nyelvről sorozat legújabb, negyedik kötete, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelyének gondozásában jelent meg.

Mint a PKÜ tájékoztatott, a 2005-ben indított, ötévente jelentkező kiadvány fontos elemét képezi a magyar nyelvstratégiai tevékenységnek. Az esszéket, szójegyzékeket és különböző dokumentumokat tartalmazó tanulmánykötet áttekinti nyelvünk mai állapotát a hangzásvilágtól kezdve egészen a digitalizáció hatásáig. Kitekint Magyarország határain túlra, így az olvasó Kárpát-medencei körképet is kap nyelvünk helyzetéről.

A háromszáz oldalas könyv szerzői budapesti, egri, nyíregyházi, ungvári, adai, újvidéki, kassai és kézdivásárhelyi nyelvészek. „A kötet összefoglalja az elmúlt öt év legfontosabb nyelvi–kulturális eseményeit, a kutatócsoport pedig javaslatot tesz a magyar nyelvvel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati teendőkre” – idézi a közlemény Balázs Géza szerkesztőt. A könyv a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) összefogásával valósult meg.

Kapcsolódó írásaink

Nyolcszáz év közös emlékei

ĀMinden nemzet számára lényeges tisztán megismerni a történelmet – mondta Kásler Miklós az Ars et virtus című tárlat megnyitóján

Nemzeti kulturális trauma

ĀA határon túli és az anyaországi színházak összetartozását jelképező emlékművet avattak a Nemzeti Színház előtt