Kultúra

Könyvek a csodáról

Erdő Péter: Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a kegyelem ajándéka

Egy emlékkönyv és egy interjúkötet állít emléket az idén Magyarországon megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

Könyvek a csodáról
A hírnökök szerte a Kárpát-medencében megmozgatták az embereket
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

A találkozás címmel emlékkönyv és Ők tizenketten címmel interjúkötet készült a szeptemberben hazánkban megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról (NEK). Előbbi kötet – amelyet Fábry Kornél, Zsuffa Tünde és Sándor Csilla szerkesztett – a világtalálkozó előkészületeit, eseményeit, szervezési munkálatait mutatja be időrendben, képekkel és visszaemlékezésekkel, míg utóbbi Kuzmányi István állandó diakónus beszélgetéseit tartalmazza a NEK tizenkét hírnökével, azokkal a közismert és elismert szereplőkkel, akik vállalták, hogy hírét viszik a kongresszusnak, és arra buzdítják a hívő embereket, hogy csatlakozzanak.

„Kiderült, mégiscsak kezdetben nincs más, mint a kegyelem, és az igazi eredmény megint csak a kegyelem ajándéka, mi pedig csak eszközök vagyunk, akik hozzájárulunk ahhoz, hogy sikerünk legyen” – mondta a kongresszusról Erdő Péter bíboros a most megjelent könyvek tegnapi bemutatóján. Nem csupán régen, de még ma is Magyarországon – hát még Európában – bátorság kell, hogy egy ismert személyiség kiálljon a pódiumra, és katolikus hitéről tanúságot tegyen – fogalmazott az esztergom–budapesti érsek, hozzátéve: a hírnökök feladatukat teljesítették is, hiszen szerte a Kárpát-medencében megmozgatták az embereket. „Üzenetük lényegét megtaláljuk ebben a kötetben” – szögezte le a bíboros.

A találkozás című könyvről szólva elmondta, fontos kérdés volt, hogyan állítsanak emléket a kongresszuson történteknek, ennek egyik fontos eleme a kötet. Ebben megtalálhatók egyebek mellett a rendezvény főbb személyiségei, eseményei, elhangzott szövegei, tárgyai – ismertette Erdő Péter, hozzátéve: a könyvön átsüt az a lelkület, amely az előkészületeket és magát az ünneplést jellemezte. Összesen háromszázötven oldalán pontosan hatszázhúsz fénykép szerepel. A bíboros úgy fogalmazott, nagyszerű látni, mennyi szálon kötődünk mi, magyarok a katolikus világegyházhoz. „Ez a leg-szebb karácsonyi ajándék, amit idén adhatunk” – zárta beszédét.

A kongresszus hírnöke volt Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő, Petrás Mária népdalénekes-képzőművész, Pindroch Csaba színész, Sena Dagadu zenész, Szalóki Ágnes népzenész, Szikora Róbert zenész, valamint Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke elárulta: az emlékkönyvet több nyelvre is lefordítják.

„A legfontosabb, hogy a szív okosságával erősödjön a hitünk, ne csak az értelmünkkel”

„Mindig azt a példát mondom, hogy amikor elindul egy cunami, először csak a tengerrengés látható, ami aztán ha partot ér, mindent elmos. Azt hiszem, ehhez hasonlóan rengeteg ember csak most éli meg igazán a nemzetközi eucharisztikus kongresszus hatását is” – fogalmazott lapunknak Csókay András idegsebész, a NEK egyik hírnöke. Mint mondta, a rendezvény által közelebb kerülhettünk a Szentháromság Egy Istenhez, nem csupán az eszünkkel, hanem a szívünkkel is.

„A legfontosabb dolog, hogy a szív okosságával és ébredésével erősödjön a hitünk, ne csak az értelmünkkel, mert abból lesz az erő, a töltet” – tette hozzá. Az orvos elmondta, két meghatározó, személyes élménye van a világtalálkozóról. „Az egyik az volt, amikor felfedeztem az oltár mögött azt a keresztet, amely az 1938-as hazai kongresszuskor készült, ugyanis huszonhárom éve az előtt történt az a krisztusi élmény, amikor egy bűnös, tékozló fiúi életből megtértem” – mesélte. Az idegsebész – mint elárulta – rengeteget küzd, hogy a tudományban a hit kérdése „a helyére kerüljön”.

„Rendszeresen elmondom, hogy a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek esetében az innováció ötlete Jézus-imával jött hozzám, amit meg is írtam egy tudományos cikkben. Egy éven át küzdöttem, hogy ez szerepeljen a tanulmányban. És éppen a kongresszus alatt kaptam a hírt, hogy elfogadták. A cikkben szerepel, hogy Jézus-imában fogantak az ötleteim” – idézte fel Csókay András.
(VB)

Kapcsolódó írásaink

Musical készült Szent Erzsébet életéről

ĀÁrpád-házi Szent Erzsébet rendkívüli módon tudott szeretni. Ennél fontosabb üzenetre nincs is szükségünk most, a 21. században – mondta lapunknak Zsuffa Tünde író