Kultúra

Nyolcszáz év közös emlékei

Március 15-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban a Magyarország és Horvátország közös történelmi és kulturális múltját bemutató kiállítás.

Nyolcszáz év közös emlékei
Kásler Miklós beszédében felidézte a közös történelem számos kapcsolódási pontját is
Fotó: MH / Purger Tamás

Rangos, fontos és értékes kiállításnak nevezte L. Simon László a Múzeum Ars et virtus. Horvátország–Magyarország: 800 év közös kulturális örökséges című tárlatot, amely a zágrábi Galeria Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében jött létre. A kiállítás 2022. március 15-ig látogatható, a tárlaton összesen háromszáznyolc műtárgy látható.

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tegnap esti megnyitón hangsúlyozta, mindenki számára meglepetést okozhat, milyen csodálatos, elsőrangú műtárgyak vannak a magyar múzeumokban, amelyek a nemzeti büszkeség szempontjából, elsősorban a horvátok számára fontosak. Igaz ez fordítva is: horvát barátaink számos, a magyar közösség szempontjából értékes műtárgyakat őriznek intézményeikben – tette hozzá. Mint fogalmazott: a műtárgyak többségén az egy államközösségben eltöltött múlt nyomai láthatók, és a tárlat olyan történelmi, irodalmi nagyságokra mutat rá, akiket egyaránt magukénak érezhetünk. A főigazgató példaként Zrínyi Miklós alakját említette, akinek „a magyar és horvát történelemben betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen”.

Érdeklődők az Ars et virtus. Horvátország - Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című, a zágrábi Galerija Klovicevi dvorival közös kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban
Érdeklődők az Ars et virtus. Horvátország - Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című, a zágrábi Galerija Klovicevi dvorival közös kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Antonio Picukaric, a zágrábi múzeum igazgatója közölte, a kiállítás műtárgyai időrendben mutatják be a két ország közös történelmét, és kiemelik a közös jellegzetességeket. „Nagy örömömre szolgál, hogy a globális egészségügyi válság romboló hatásai ellenére az Ars et virtus kiállítással végre megerősíthetjük elkötelezettségünket, és hozzájárulunk, hogy a horvát–magyar együttműködés tovább erősödhessen” – jelentette ki Nina Obulien Korzinek, a Horvát Köztársaság kulturális és médiaügyi minisztere. Hozzátette: a két ország kulturális és művészeti öröksége kivételesen gazdag, általuk újraértékelhetjük kapcsolatunkat.

„Két nép és két ország közeledése csak a kultúra által épített hidakon lehetséges. Ez a kiállítás arról tanúskodik hogy a művészi kreativitás és a kulturális élet a legdrámaibb pillanatokban sem áll meg, sőt, erőt és akaratot ad, hogy a megpróbáltatásokon túljuthassunk. Így volt ez történelmünk során, és így lesz a jövőben is” – szögezte le a tárcavezető, aki egyúttal Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök nevében is köszönetet mondott a magyar félnek az együttműködésért, valamint hazánk a zágrábi földrengést követően nyújtott segítségéért.

A jövő a múlt méhében fogan meg, és a jelen közvetíti – fogalmazott a megnyitón Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: a történelemre – amelyet tények sorozatának neveznek – politikai, ideológiai rétegek rakódnak, ezért minden nemzet számára lényeges ezek nélkül, tisztán megismerni azt.

A tárcavezető beszédében felidézte a közös történelem számos kapcsolódási pontját, amelyek során „a magyar és a horvát nép ott állt egymás mellett”. „Próbáljuk meg megérteni, végiggondolni, milyen események sorozatának köszönhető, hogy a két nép nyolcszáz éven keresztül egymást támogatva él” – mondta a miniszter, aki a kiállítás igazi jelentőségének nevezte, hogy jól végigkövethető benne mindaz, amit az elmúlt hatvan–nyolcvan évben megpróbáltak elfeledtetni velünk.

Kapcsolódó írásaink