Kultúra

Horia-Roman Patapievici kapta az idei Petőfi-díjat

Horia-Roman Patapievici fizikus, író, esszéista vehette át csütörtökön a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díjat a Terror Háza Múzeumban.

Horia-Roman Patapievici kapta az idei Petőfi-díjat
Horia-Roman Patapievici fizikus, író, esszéista vehette át csütörtökön a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díjat a Terror Háza Múzeumban
Fotó: MH / Török Péter

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter - akinek gondolait Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója olvasta fel - levelében kiemelte: újra és újra emlékeztetni kell az embereket a szabadság értékére, még akkor is, ha annak alkotmányos feltételei adottak, és látszólag semmi sem fenyegeti. Erre a legjobb emlékeztetők azok, akik a szabadság hiányának idején bátran küzdöttek a szabadságért - írta.

Tallai Gábor a kitüntetettet méltatva megemlítette, hogy Horia-Roman Patapievicit az 1989. decemberi romániai forradalom idején az utcáról vitték el és tartóztatták le.

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója arról beszélt: a Petőfi-díjat azoknak a hősöknek alapították, akik szembeszálltak az idegen hatalommal, és „lenyűgöző bátorsággal őrizték meg a szabad gondolkodás képességét”.

Kapcsolódó írásaink