Kultúra

„Gammapolis vár reám”

Hetvennyolc éves korában elhunyt Kóbor János, a legendás Omega együttes énekese.

„Gammapolis vár reám”
Kóbor János (1943-2021)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mecky haláláról egyelőre annyit tudok elmondani, hogy a koronavírus és annak következményei miatt ment el - nyilatkozta a Blikknek Kóbor János halálával kapcsolatban az Omega menedzsere. Mecky nem volt vírustagadó, egyszerűen nem szerette volna beoltatni magát. Az oltásokban nem hitt. Kiváló fizikai állapotban volt még egy hónappal ezelőtt is, nem volt hajlandó rettegni a vírustól, nem akart vakcinát. Az utolsó percben sem vette tudomásul, hogy mennyire beteg - ismertette a zenész halálához vezető körülményeket. A barátai szerint a legendás énekes úgy halt meg, hogy az utolsó pillanatban is azt gondolta, őt semmi sem győzheti le.

A zenészt néhány hete kórházban ápolták, halálhírét a zenekar jelentette be Facebook-oldalán:

Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.

„Most búcsúzom, jóbarátaim,
Találkozunk még, mondanám,
De már nem hiszem, hogy újra eljövök,
Mert Gammapolis vár reám.”

Objektum doboz

Kóbor János november 9-én került kórházba koronavírus-fertőzés miatt, lélegeztetőgépen is volt, legutoljára a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kezelték.

Az együttes tagjai az utolsó pillanatig bíztak társuk felépülésében, advent második vasárnapján Kóbor és Demjén Ferenc közös, Sohase félj című dalával üzentek a rajongóknak. A közönség és az Omega tagjai mellett további zenésztársak, barátok is izgultak a frontemberért, többek közt Leslie Mandoki és a Scorpions énekese, Klaus Meine is jókívánságait küldte a betegeskedő legendának.

November 18-án a Horváth-kertben tartottak megemlékezést és gyertyagyújtást az Omega még élő tagjai az eltávozott zenésztársak előtt tisztelegve. Egy éve ezen a napon halt meg 73 éves korában Benkő László, három nappal utána pedig a 77 éves Mihály Tamás. A résztvevők akkor Kóbor Jánosért is imádkoztak.

Kóbor János 1943-ban született Budapesten, sváb származású családban. Eleinte élsportoló szeretett volna lenni, szép eredményeket ért el gátfutásban, álmairól azonban egy sérülés miatt kénytelen volt lemondani. Apai nagyapja és nagybátyja nyomdokaiba lépve építésznek tanult, később diplomát is szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, de sosem dolgozott a szakmában.

Első zenekarát gimnazistaként alapította Laux Józseffel és Varsányi Istvánnal. Hangszereiket sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott. Később Varsányi és Kóbor Kovacsics Andrással létrehozta a Ciklon együttest, ennek utódjaként jött létre a Benkő László-féle Prófétával egyesülve az Omega 1962-ben. Első koncertjüket 1962. szeptember 23-án tartották a Műegyetem Hess András téri kollégiumában, azóta is ezt az időpontot tekintik az együttes hivatalos megalakulásának. A legenda szerint a banda nevét a koncert rendezői találták ki, a csapat tagjai tulajdonképpen az esemény plakátjáról tudták meg azt.

Az együttes első igazán stabil felállása 1968-ra alakult ki, ekkor a mikrofon mögött változatlanul Kóbor állt, a dobokat Laux József püfölte, Mihály Tamás töltötte be a basszusgitáros posztját, Molnár György „Elefánt” volt a szólógitáros, Presser Gábor és Benkő László pedig a két billentyűs, utóbbi a zongora mellett trombitán és furulyán is játszott a csapatban.

Kóbor János énekes a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes budapesti koncertjén, 2017. december 28-án
Kóbor János énekes a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes budapesti koncertjén, 2017. december 28-án
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Omega a különböző dalfesztiválokon és filmekben való szerepléssel alapozta már komoly ismertséget szerzett, az Ezek a fiatalok valamint az Extázis 7-től 10-ig című filmekben egyaránt feltűntek, az 1967-es Táncdalfesztiválon a Nem várok holnapig című dalban a győztes Zalatnay Saroltát kísérték, egy évvel később pedig már a Kiabálj, énekelj! címet viselő saját nótával indultak.

Ezzel a tagsággal készült el a banda első nagylemeze is, az 1968-ban napvilágot látott Trombitás Frédi és a rettenetes emberek, amely hamar nagy siker lett és villámgyorsan a beatkorszak egyik sztárzenekarává tette a csapatot. Érdekesség, hogy a lemez anyaga először angol nyelven készült el, miután a banda lehetőséget kapott, hogy az Egyesült Királyságban turnézzon, és rögzíthettek egy albumot is, amely a Omega - Red Star From Hungary címet kapta.

A kiadványon egyébként nem Kóbor énekelt, mivel ő nem utazhatott ki a csapattal, helyette Mihály Tamás hangján szólalnak meg a dalok. Bár a szocialista rendszer sokáig vonakodott, hogy lemezkészítési lehetőséget adjon a beatzenekaroknak, ezzel lépéskényszerbe kerültek, azzal hogy külföldön már megjelent egy korongja az Omegának, itthon is kénytelenek voltak nekik engedni, így ez lett az első magyar könnyűzenei album, ami egyetlen előadó dalait tartalmazta.

Egy évvel később jelent meg második nagylemezük, a 10 000 lépés, rajta olyan slágerekkel, mint a Petróleumlámpa, vagy a Gyöngyhajú lány. Utóbbi dal igazi világsláger lett, nemcsak a volt szocialista térségben - Csehországban, Lengyelországban, Bulgáriában vagy Jugoszláviában, de Nyugat-Európában, így Nagy-Britanniában, Franciaországban vagy Nyugat-Németországban is népszerűvé vált.

Később több feldolgozás is született a nótából, a legismertebb ezekből az Omegával jó barátságot kötő német Scorpions zenekaré, amely 1994-ben készült el White Dove címmel. A modern amerikai rapszintér egyik meghatározó alakja, Kanye West 2013-as New Slaves című számában ugyancsak felhasznált egy részletet a dalból hangmintaként.

Objektum doboz

Presser Gábor és Laux József 1971-ben távozott az Omegából, ezt követően a dobok mögé Debreczeni Ferenc ült be, Benkő pedig egyedül látta el a billentyűsi teendőket. A tagcserék egyúttal stílusváltást is hoztak, a korábbi anyagokhoz képest a banda egy keményebb, hard rockosabb irányba mozdultak el, és ezen a vonalon haladtak tovább.

1973-ban lemezszerződést kötöttek a nyugatnémet Bellaphon céggel, albumaik és a koncertek révén egész Európában, főleg a német nyelvterületen ismertté és közkedveltté váltak. Ebben az időszakban többször is velük turnézott előzenekarként az ekkor még feltörekvőnek számító Scorpions együttes, a két banda legendás barátsága ide vezethető vissza. Népszerűségükhöz nagyban hozzájárult Kóbor János karakteres énekhangja és színpadi megjelenése, jellegzetes hirtelenszőke hajzuhataga is azonnal megjegyezhetővé tette a csapatot.

A 70-es évek második felétől a space rock stílus került előtérbe a muzsikájukban, maradtak a nagyívű dalok, kidolgozott szólók, de bejöttek az elektronikus hatások, markáns billentyűtémák jellemezték ekkor az Omega hangzását, ehhez illeszkedve elvontabb, fantasztikumba hajló dalszövegekkel. Mindhárom ebbe a korszakba tartozó lemezük - Időrabló, Csillagok útján, Gammapolis - óriási siker volt, külföldön inkább csak az előbbi kettőt fogadta nagyon jól a közönség, itthon viszont a Gammapolist is imádta a publikum.

Objektum doboz

Kóbor már az együttes korábbi korszakában is kivette a részét a szövegírásból is, olyan slágerek szövegei fűződnek a nevéhez, mint a Presserék távozása ihlette Hűtlen barátok vagy az Addig élj. Zeneszerzőként jó ideig kevés dal kötődött kimondottan hozzá, ilyen volt a Félbeszakadt koncert vagy a Levél – Posta restante, a 2006-os Égi jel című korongon viszont már többségében az ő szerzeményei hallhatók, emellett számos lemez készítésében vett részt hangmérnökként és producerként.

Kóbor János 2010-ben szólólemezt adott ki, egy 17 tételes rapszódiát. 2013 májusában, amikor az Omega együttes fennállásának 51 éve óta először koncertezett Oroszországban, magas orosz ortodox egyházi kitüntetést, Nagykereszt Érdemrendet vehetett át, az együttes többi tagja pedig a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesült.

1987-ben Liszt-díjat kapott, 1998-ban a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével tüntették ki. 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott az együttes magyar könnyűzenében játszott úttörő szerepéért, a közönség szeretetétől övezett, folyamatosan megújuló, a magyar rocktörténetben egyedülálló nemzetközi sikereket elért, legendássá vált fél évszázados művészi pályafutásuk elismeréseként. A Budapest díszpolgára címet 2013 júniusában vehette át.

2020 novemberében jelent tizennyolc dallal az Omega Testamentum című lemeze, egy héttel Benkő László és Mihály Tamás halála után. 

Kóbor János az MTI-nek akkor azt mondta, hogy a rockzenét kevésbé művészeti vagy zenei műfajnak, sokkal inkább hitnek tartják. „Ezt nagyon meredeken intézte az élet. A lemez megjelenésének időpontját már jó ideje kitűztük, de Laci és Misi halála mindannyiunkat sokkol és megfontolásra késztet. A koronavírus szörnyű dolog, de most időt ad nekünk gondolkodni, mi legyen az Omegával” - fogalmazott Kóbor János.

Kétszer nősült, első feleségétől 1976-ban született fia, Dániel. 2008-ban házasodott másodjára, ekkor a nála 23 évvel fiatalabb Deme Zsókát, akitől még 2007-ben született lánya, Léna. A zenész Dániel fia révén 2018-ban nagypapa lett, ekkor jött a világra lányunokája, Hanga Szófia.

Hobbija a vitorlázás volt, bár versenyeken nem indult, mivel elmondása szerint nem szeretett megszabott útvonalon haladni. Rajongott a Balatonért, utolsó interjúi egyikében arról beszélt, azt szeretné, ha hamvait a tó vizébe szórnák.

Az énekesről halálának hírére Orbán Viktor kormányfő is megemlékezett közösségi oldalán:

Objektum doboz

Kóbor Jánost az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Így búcsúztak a pályatársak

Közös fényképpel búcsúzott Kóbor Jánostól egykori omegás társa, Presser Gábor. „Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a Tízezer lépés lemez felvételei idején készülhetett a fotó. Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky” - írta.

Objektum doboz

Bródy János, aki két Omega-lemez (Csillagok útján; Gammapolis) szövegeit jegyezte, az Ezüst eső című szám szövegével búcsúzott.

Objektum doboz

Demjén Ferenc a két évvel ezelőtti Aréna-koncertjén készült fotót posztolt, azon az esten vendégként lépett színpadra Kóbor János. „Láthatsz, hogyha tengert úszunk át/Felhőkről lábat lógatunk/Ezek mi vagyunk a szabadság vándorai” - írta.

Objektum doboz

A Tankcsapda egy Omega-szám címét kölcsönözve egy közös fotó kíséretében annyit írt, hogy „Életfogytig rock and roll...”

„Elment egy LEGENDA” - írta Rúzsa Magdolna.

Koncz Zsuzsa posztjában két fotót tett közzé: az egyik még a hatvanas években készült, amikor az Omega együttes kísérte az énekesnőt. Mint írta, együtt kezdték a pályát a Műegyetem Szentháromság téri hajdani koleszának a színpadán. „Te csodált egyetemista voltál, én kis gimis. A zongoránál Benkő Laci, a dobnál Laux Józsi. Végtelen szomorúság nekem és mindnyájunknak, hogy te is elmentél, hogy az Omega immár az égi mezőkön koncertezhet csak. Mecky, drága, jó utat! Hiányozni fogsz”.

Objektum doboz

Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 vezetője azt írta: Suhanj tovább Mecky a Csillagok útján! „Az Omega egész kis kölyök korom óta jelen volt az életünkben. Egy mono táska-lemezjátszón hallgattuk az Időrablót, az Élő Omegát vagy a Nem tudom a neved című lemezt. Megrendített Mihály Tamás és Benkő Laci halála és most Kóbor János Mecky távozása. Azt hiszem, nemcsak az Omegát, a zenekar három alapvető és emblematikus tagját vesztettem el, hanem egy kicsit a rock öröklétébe vetett hitemet is”.

Természetesen a Scorpions is elbúcsúzott régi barátjuktól:

Objektum doboz

„Szomorú híreket kaptunk, kedves barátunk, Kóbor „Mecky” János a legendás Omega együttesből elhunyt. Együttérzésünket és imáinkat küldjük a családnak, a barátoknak, illetve Elefántnak és Ferencnek, az Omega még két élő tagjának. A dalaid örökké élni fognak, nyugodj békében, Mecky” - írta a német zenekar.

„Annyira hiányozni fogsz. Nehéz tőled elbúcsúzni, egy csodálatos tehetség voltál.” - ezt mondta Leslie Mandoki, aki videóüzenetben búcsúzott Kóbor Jánostól. 

Objektum doboz

„Drága Kóbor János, köszönöm szépen a zenéket, a dalokat és az albumokat” - üzente szintén videón Téglás Zoli, az Ocean Hills jelenlegi, az Ignite és a Pennywise zenekarok korábbi frontembere. A kaliforniai születésű, de magyar gyökereire mindig büszke énekes az Omega Gammapolis lemezének egy példányával a kezében mondta el, hogy gyerekként rengeteget hallgatta az albumot, a videóhoz mellékelt posztjában pedig leírta, ez a lemez volt az, ami bevezette őt a zene világába.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink