Kultúra

Elhunyt az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás

Hetvenhárom éves korában elhunyt Mihály Tamás, az Omega Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa - tudatta Facebook-oldalán az együttes.

Elhunyt az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás
Az Omega basszusgitárosa 73 éves volt
Fotó: Facebook

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak - olvasható az együttes oldalán.

„Emlékét örökre megőrizzük”

- tették hozzá.

Objektum doboz

Mihály Tamás 1967-től volt az Omega együttes tagja. Presser Gáborral nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába került. Presser Gábor kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta.

Mihály Tamás 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő komponálta 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.

Mihály Tamás 2014-ben Basszus! Omega! Egy életre szól címmel könyvet írt az együttes történetéről.

Az Omega néhány nappal ezelőtt billentyűsét, alapítóját Benkő Lászlót is elvesztette.

Kapcsolódó írásaink