Kultúra

Rég nem látott Csontváry a Virág Judit Galériában

A magyar aukciós rekordot kétszáznegyvenmillió forinttal a művész Traui tájkép naplemente idején című festménye tartja, amely 2012-ben kelt el

December 18-ig látható a Virág Judit Galériában Csontváry Kosztka Tivadar egyik legrejtélyesebb, Titokzatos sziget című festménye, amely a hetvenes évekig lappangott, és bár jól dokumentált, ismert kép, mostanáig magánkézben volt.

Rég nem látott Csontváry a Virág Judit Galériában
A festő mintegy száz alkotást kitevő életművéből alig több mint egy tucat van magángyűjteményben
Fotó: MH/Török Péter

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, százhatvanmillió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két, külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni. Az auciót megelőzően egészen december 18-ig ingyenesen látható a galériában az egyik legrejtélyesebb Csontváry-kép, amely bár nem ismeretlen, a hetvenes évekig lappangott, és mind ez idáig magánkézben volt. Az 1903-as Titokzatos sziget motívumkincsének pontos jelentését a mai napig kutatják – a szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, sötét tónusú, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi.

Mint a galéria tegnapi sajtótájékoztatóján Kelen Anna művészettörténész elmondta, a festőóriás mintegy száz alkotást kitevő életművéből alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen. Éppen ezért – ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott – egy-egy Csontváry felbukkanása szenzációszámba megy a magyar műgyűjtésben. Az is kiderült, a magyar aukciós rekordot kétszáznegyvenmillió forinttal a festő Traui tájkép naplemente idején című képe tartja 2012 óta, ezt döntheti most meg a Titokzatos sziget, amelynek becsült ára háromszáz-ötszáz millió közé tehető.

A galéria karácsonyi aukcióját felvezető kiállításon Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képét is megtekinthetik az érdeklődők. Mint Virág Judit galériavezető elmondta, mindkét mű sok év után került vissza Magyarországra.

„Rippl-Rónai olajképe legutóbb a negyvenes években volt Magyarországon kiállítva, majd eltűnt, mígnem a kilencvenes években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy az 1970-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő, feltehetően titkosszolgálati munkát is ellátó angol diplomata vásárolta meg. A tüzes színekkel megfestett merész kompozíció egészen mostanáig az ő gyűjteményében volt” – magyarázta a galériavezető. A kép 1909 nyarán, az úgynevezett kukoricás korszak kezdetén készült, és a művész jó barátja, Kunffy Lajos feleségét, Tiller Ella zongoraművésznőt ábrázolja.

A három remekmű mellett további csaknem kétszáz műalkotást, köztük Kádár Béla Zene, Vaszary János Akt Buddhával és Bortnyik Sándor Geometrikus kompozíció című festményét tekinthetjük még meg a galéria ingyenes tárlatán.

Kapcsolódó írásaink