Kultúra

Négy dokumentumfilm gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet

Látássérült gyermekekről és jezsuitákról is forgatnak

A futballtörténelem egyik legizgalmasabb alakjáról, Siflis Gézáról, a Szemünk fénye című filmben megismert látássérült pár gyermekéről, továbbá a vadászati és természeti világkiállításról és Afrikában tevékeny jezsuita misszionáriusokról készülhet dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Az intézet keddi közleménye szerint mintegy két éve nyújtanak támogatást a televíziós bemutatásra és streamingszolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. Mint írják, a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

A szabadkai származású legendás focista, Siflis Géza ötszörös válogatott, a Ferencváros játékosa kalandos életéről és tragikus haláláról Siflis Zoltán készít filmet a Filmintézet 6,3 milliós támogatásával, A kapus halála címmel. A látássérült Császár szülők gyermekéről, a 17 éves Fecóról Varga Ágota (Szemünk fénye, Szülei szeme) rendez dokumentumfilmet, amely 100 percben 18 év eseményeit mutatja be.

Az Egy a Természettel! című dokumentumfilm az ősszel megrendezett vadászati és természeti világkiállítást dolgozza fel. A rendezvényt bemutató alkotást Gaszner Veronika készíti a Filmintézet 25 millió forintos támogatásával. Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czimmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében. A Szabadság vára a Nemzeti Filmintézet húszmillió forintos támogatásával készül, írta az MTI.

Kapcsolódó írásaink