Kultúra

A vakcinát választotta az év szavának a Merriam–Webster szótár

A nyertest az online keresések alapján választják ki

Megvan az idei „év szava” a Merriam–Webster szótár szavazásán: a vakcinát (vaccine) választották. Peter Sokolowski, a Merriam–Webster főszerkesztője szerint 2021-ben ez a szó mindennap rendkívül sokszor került elő.

Mint rámutatott, a vakcina szó valójában két különböző tartalmat integrál. Az egyik a tudományos történet, amely arról szól, hogy milyen figyelemre méltó gyorsasággal készültek el a koronavírus elleni oltások. Ugyanakkor a szónak a vele kapcsolatos viták miatt komoly politikai vetületei is vannak. A szótár online felületén tavaly 601 százalékkal nőtt a vakcina szó iránti érdeklődés, idén pedig 1048 százalékkal nőtt a vakcina szóra való keresés a két évvel ezelőttihez képest.

A Merriam–Websterben 2020-ban a pandémia (pandemic) szót nézték meg legtöbbször. Sokolowski szerint a világjárvány volt a pisztoly elsülése, és most az utóhatások következnek. Sokolowski azt írja, a vakcina szó eredete 1882-re nyúlik vissza, de már korábban is felbukkantak említései a tehénhimlőből származó, oltásokhoz használt folyadékkal kapcsolatban. Az újlatin vaccina szóból kölcsönözték, amely a latin vaccinus – nőnemű – szóra vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy tehéné vagy tehénből.

A tehén latinul vacca, ami a Merriam–Webster szerint a szanszkrit vasa szóval rokonítható. A Merriam–Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki. Idén versenyben volt még a címért az insurrection (lázadás) az amerikai Capitolium elleni támadás miatt, az infrastructure (infrastruktúra) Joe Biden amerikai elnök infrasturktúra-fejlesztési programja miatt, a perseverance (kitartás) az erre a névre keresztelt NASA-marsjáró miatt, valamint a nomad (nomád) a három Oscar-díjjal elismert, A nomádok földje című film miatt, írta az MTI.

Kapcsolódó írásaink