Kultúra

Egy eleven életmű, amely kiállta az idő próbáját

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján.

Egy eleven életmű, amely kiállta az idő próbáját
Pelcz Balázs, Schmidt Mária, Hergár Eszter és Demeter Szilárd vehette át elsőként a centenáriumi emlékérmét
Fotó: MH/Török Péter

„A Pilinszky 100 eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti” – hangsúlyozta Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója a programsorozat záróeseményén pénteken.

Schmidt Mária úgy fogalmazott: Pilinszky titka, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani. Kitért rá, az emlékévben a Kertész Imre Intézet nagy sikerű beszélgetéssorozatot, rendhagyó irodalomórákat és budapesti Pilinszky-sétákat szervezett, versmegzenésítési pályázatukon csaknem kétszázan vettek részt, Pilinszky-tablókiállításuk pedig mára bejárta az országot.

Az emlékév szenzációjának nevezte, hogy a költő egykori szerelmétől, Jutta Scherertől az intézet birtokába került egy hatszázötven Pilinszky-levelet is tartalmazó iratanyag, amely újabb vonásokkal gazdagítja az életművet.

Az emlékveret hátlapja
Az emlékveret hátlapja
Fotó: MH/Török Péter

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról beszélt: a Pilinszky 100 emlékévet széles konszenzus övezte, ami arra enged következtetni, hogy a költő életműve kiállta az idő próbáját – jegyezte meg. Demeter Szilárd hangsúlyozta: Pilinszky „költészetével Isten közelébe emel bennünket”, művészete olyan kincs, amely soha nem fogy el.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, a jegybank tízezer forint névértékű ezüstérmét és annak kétezer forint névértékű színesfém változatát bocsátotta ki korlátozott példányszámban. Az előlapon szélfútta, füves tájon álló kopár fa látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szemre emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky Apokrif című versének motívuma ihlette. A hátlapon Pilinszky oldalnézeti portréja kapott helyet, a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve néz maga elé. Az érmét Pelcz Balázs tervezte.w

Bogányi Gergely: Mély gondolatokat tártunk fel

„Nagyon nagy élmény volt számomra, hogy még inkább elmélyülhettem Pilinszky János művészetében, költésze­tében és gondolkodásában” – mondta lapunknak Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki Közelről címmel tartott zenés-irodalmi beszélgetőesteket az emlékév részeként. Ezek során zongoraműveket adott elő, valamint beszélgetőpartnereivel a költő zenéhez és filozófiához fűződő kapcsolatáról osztották meg gondolataikat. „Szerencsére nagy sikere volt az esteknek.

A Közelről cím nem csupán a fizikai közelségre utalt, itt a Kertész Imre Intézet gyönyörű szalonjában, egyfajta lelki közelséget is jelentett, ami által mély gondolatokat is feltártunk a közönségben, illetve sajátjaimat is, Pilinszky szemüvegén keresztül” – ismertette Bogányi Gergely, hozzátéve, számára a költő legfontosabb gondolata, hogy nem problémák és megoldások területén gondolkodik, hanem irgalom és tragédiák viszonyában, ami – szavai szerint – egy felülről jövő, nem emberi megoldás.
(VB)

Kapcsolódó írásaink