Kultúra

Múzeumok a folyamatos megújulás útján

Többek között arra keresték a választ a szakmai konferencián, milyen hatással volt az intézmények digitalizációval kapcsolatos gondolkodására a világjárvány

Az idei MuseumDigit konferencián bemutatkozott a Duna menti Virtuális Régészeti Tájak programja is.

Véget ért a 2021-es Museum­Digit. A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (MNM OMMIK) 2013 óta rendezi meg éves konferenciáját, megszólítva a régió és a hazai múzeumi szakma képviselőit, a közgyűjteményekben és a kulturális örökségvédelemben dolgozó szakembereket, döntéshozókat, a jövő muzeológusait és a múzeumok működését támogató fejlesztőcégeket és szolgáltatókat. Emellett átfogó képet nyújt a múzeumi világ aktuális kérdéseiről, meghatározó trendjeiről.

Az MNM lapunkat úgy tájékoztatta, a szervezők idén azt szerették volna megmutatni, hogy a múzeumok is, akárcsak a társadalom megannyi szereplője, képesek a folyamatos megújulásra. Az elmúlt két napban tartott konferencián kerek­asztal-beszélgetéseket szerveztek a nemzetközi múzeumi világ olyan prominens szereplőivel, akik az általuk irányított intézményeket saját víziójuk mentén „a fejük tetejére merték állítani”. Felszólalt mások mellett Nathalie Bondil, a párizsi Institut du Monde Arabe kiállítási igazgatója, Marc-Olivier Wahler, a Genfi Művészeti és Történeti Múzeum vezetője, Marie Lavandier, a Louvre Lens igazgatója és Alistair Hudson, a Whitworth és a Manchester Art Gallery direktora.

Az idei MuseumDigit kiemelt témája a megújulás volt, amely során nem csupán a digitalizálás eredményeit mutatták be, hanem az elmúlt két évhez hasonlóan hangsúlyos szerepet kapott a múzeum és a társadalom – benne múzeumok és a klímaakció – témája. A nemzetközi előadók négy témakörben – digitális újítók, multimédiás evolúció, jövőtudatos múzeumok és múzeumok kreatív együttműködései – többek között arra keresték a választ, hogyan lehetne a digitális élményeket közönségközpontúvá tenni, illetve milyen hatással volt a múzeumok médiahasználatára és a digitalizációval, digitalizálással kapcsolatos gondolkodására a világjárvány.

A konferencia részeként bemutatkozott a Duna menti Virtuá­lis Régészeti Tájak programja is, amely a grazi Universalmuseum Joanneum vezetésével tíz ország 23 partnerének bevonásával törekszik a Duna régió régészeti tájainak vonzóbbá tételére, és ad új lendületet az európai régészeti örökség digitalizációjának. A projektben az MNM két különleges helyszín, a 330 ezer éves vértesszőlősi őskőkori telephely és a Balaton-felvidékről ismert legnagyobb római villagazdaság (Baláca) virtuális rekonstrukciójának elkészítését koordinálja.

A MuseimDigiten Bemutatták továbbá a Vaskor-Duna Projekt kutatásait feldolgozó régészeti magazin első számát is, amelynek témája az időszámításunk első évezredeiben a Duna mentén élt népek régészeti öröksége.

Kapcsolódó írásaink