Kultúra

Törőcsik Mari hatvan képen: kiállítás mutatja be a Nemzeti Színházban töltött negyven évét

Relikviák és dokumentumok

Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom címmel Törőcsik Marinak a Nemzeti Színházban töltött évtizedeit bemutató kiállítás nyílt tegnap a teátrumban. A tárlatot Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a Nemzet Művésze és Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész nyitotta meg.

Törőcsik Mari hatvan képen: kiállítás mutatja be a Nemzeti Színházban töltött negyven évét
Törőcsik Mari hatvan képen: kiállítás mutatja be a Nemzeti Színházban töltött negyven évét
Fotó: MH/Török Péter

A Nemzeti közönségforgalmi tereiben látható kiállításon a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze alakját, rendkívüli pályáját Törőcsik 1958–1979 és 2002–2021 közötti fotói és relikviái idézik fel. Negyven évet hatvan kép foglal össze: egy felejthetetlen pálya pillanatai, amelynek hat évtizedéből négy a Nemzeti Színházban telt el. Ezeket az időszakokat mutatják be mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt fényképei. Jelmezek, kellékek és dokumentumok is segítenek visszaemlékezni azokra az előadásokra, amelyekben Törőcsik Mari szerepelt.

Összesen több mint százharminc szerepéből hatvanötöt a Nemzeti előadásaiban játszott. „Én a Nemzeti Színházba léptem be főiskolásként, és onnan fogok meghalni” – nyilatkozta a színésznő, aki büszkén emlegette, hogy a 2002-ben megnyílt új Nemzeti társulatába elsőként őt szerződtette Schwajda György igazgató. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett itt színpadra. A kiállítást kurátora Kornya István és Eöri Szabó Zsolt volt. A tárlat létrejöttében közreműködött még Flament Krisztina és Kovács Karolina, a Nemzeti Színház munkatársa. A fotók forrásai a Magyar Távirati Iroda, az Országos Színháztörténti Múzeum és Intézet, illetve a Nemzeti Színház archívuma.

Kapcsolódó írásaink