Kultúra

Rekordévet zár a hazai filmipar

Káel Csaba: Magyarország az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne

Több mint 200 milliárd forintot meghaladó költéssel csúcsot dönt a magyar filmipar 2021-ben. A Nemzeti Filmintézet intézkedéseinek és a kiváló magyar szakembereknek köszönhetően sikerült tovább növelni a filmipar volumenét.

Rekordévet zár a hazai filmipar
Mel Gibson Budapesten elismerően nyilatkozott a magyar filmesekről
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Nemzeti Filmirodához beérkezett előzetes regisztrációk alapján 2021-ben folytatódott a magyar filmipar szárnyalása, és az ágazat ismét volumenrekordot fog dönteni. A Nemzeti Filmintézet (NFI) tájékoztatása szerint míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164,4 milliárd forintot, idén minden bizonnyal már átlépi a kétszázmilliárdot.

Mint írják, Magyarországon évente átlagosan háromszáz filmes produkció gyártását regisztrálják, és az összköltés 2016-ban lépte át először a százmilliárd forintot. A növekvő tendencia azóta is folyamatos, a gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően még a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem tudták megállítani a fejlődést – emelte ki az NFI közleménye.

„Előkelő helyet foglal el a filmes világtérképen Magyarország, az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, a szektorban dolgozó csaknem húszezer szakemberre nagyon büszkék lehetünk” – idézi az NFI Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet Igazgatóságának elnökét. Káel összegzésében elmondta, a fejlődés motorja a nagyköltségvetésű, nemzetközi filmek gyártása. A stábokat a csodálatos helyszínek és a legmodernebb stúdiók mellett a naprakész szaktudás, a filmes adókedvezmény és a világszerte elismert magyar filmes tradíció csábítja Budapestre.

Azt is megjegyezte, a kormányzat támogató hozzáállásának, a kiváló hazai produkciós irodáknak és a külföldi partnerek bizalmának köszönhetően még a világjárvány sem tudta megtörni a növekvő tendenciát. „Fő célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Ennek érdekében vágtunk bele a fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésébe, és folyamatosan erősítjük a szakember-utánpótlást, hogy megelőzzük a munkaerőhiányt” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Amint arról lapunkban is rendre beszámoltunk, idén is a legfelkapottabb világsztárok és a legizgalmasabb, Oscar-díjas alkotók jöttek Magyarországra: Cate Blanchett, Kevin Hart és Jamie Lee Curtis a Borderlandson dolgozott, Oscar Isaac és Ethan Hawke a Moon Knight forgatására jött, Emma Stone, Mark Ruffalo és William Dafoe a Poor Things című film kapcsán tartózkodott itt. A napokban pedig Budapestre érkezett Mel Gibson a The Continental című minisorozat forgatására. A kétszeres Oscar-díjas ausztrál színész-rendező az NFI tájékoztatása szerint Káel Csaba kormánybiztossal is találkozott, és nagy lelkesedéssel, elismerően nyilatkozott a magyar filmesekről.

Kapcsolódó írásaink