Kultúra

Megkezdődött a Virtuózok V4+

Plácido Domingo is a zsűriben

Visszatért a Virtuózok V4+ a Duna Televízióban. Az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor, amely november 19-én kezdődött, második alkalommal valósul meg nemzetközi színtéren – tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-t.

Megkezdődött a Virtuózok V4+
Miklósa Erika
Fotó: MH

Péntek esténként 20 óra 35 perctől öt adásban öt nemzet ígéretes növendékeit mutatja be. A visegrádi négyekhez idén Horvátország csatlakozott. Mint írták, a műsor és mentorprogram célja, hogy ne csak a résztvevő országok komolyzenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúrát is népszerűsítse.

A hazai tehetségek két magyar válogató adásban mutatkoznak be, közülük a zsűri által kiválasztott két-két fiatal már a két nemzetközi elődöntőben mérettetik meg, a döntőben minden országból két előadóval találkozhat újra a közönség. A magyar válogató adásokban műsorvezetőként visszatér Bősze Ádám zenetörténész.

A zsűriben a hazai komolyzenei élet elismert képviselői foglalnak helyet: Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező, Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész, Bogányi Gergely, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

A nemzetközi zsűriben ül mások mellett Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes, Peter Valentovic szlovák karmester, Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és Stejpan Hauser horvát csellóművész a döntőben, míg a magyar zsűritag Miklósa Erika lesz. Az egyszemélyes szuperzsűri szerepét Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be. A Virtuózok Magyarország legnagyobb komolyzenei tehetségkutatója.

Kapcsolódó írásaink