Kultúra

„Én tiltott csillagon születtem”

Pilinszky 100 – Piknik a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Pilinszky Piknik címmel, november 26-án és 27-én kétnapos ünnepséget tart a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a huszadik század egyik legismertebb magyar költője, Pilinszky János születésének századik, halálának negyvenedik évfordulóján.

A centenárium kiemelt eseményeként megvalósuló programban rendhagyó irodalomóra, tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasószínházi előadások is helyet kaptak – olvasható a PIM MTI-hez eljuttatott közleményében.A programok között lesz továbbá beszélgetés Pilinszky János fotográfiáiról, koncert, könyvbemutató, irodalmi séta és filmvetítés is. A Pilinszky Piknik házigazdája Juhász Anna irodalmár.

November 26-án, pénteken többek között Bánki Éva, Zalán Tibor és Lator László méltatja a költő munkásságát. Ezenkívül rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Két portré|Mészöly–Pilinszky 100 kiállításon Wirth Imrével, a tárlat kurátorával. A költő fotográfiáiról Bartis Attila és Dobos Tamás beszélget. A pénteki programot a Szemközt a pusztulással egy ember lépked hangtalan. Pilinszky János emlékezete című, legújabb POKET-könyv bemutatója zárja.

November 27-én, a költő születésének századik évfordulóján Földes László Hobo, valamint Seress Zoltán színművész előadása várja a közönséget. A filmklubban ­Bódy Gábor Psyché című filmjét vetítik, Cserhalmi György és Gelencsér Gábor részvételével. Pilinszky irodalmi séta is szerepel a programban, továbbá Ágh István, Márton László, Mezey Katalin író mellett Udvaros Dorottya és Kovács Ferenc Öcsi és zenésztársai egy emlékesttel készülnek.

A programsorozat zárásaként Én tiltott csillagon születtem címmel Pátkai Rozina és barátai irodalmi koncertje várja az érdeklődőket.

A Pilinszky Piknik keretében a Két portré|Mészöly–Pilinszky 100 kiállítás, valamint a programok, előzetes regisztráció alapján ingyenesen látogathatók. Regisztrálni a [email protected] címen lehet, a konkrét program megjelölésével.

Kapcsolódó írásaink