Kultúra

Zalaegerszeg megújuló múzeumában nyílik meg a Mindszentyneum

A keresztényüldözés emlékezete

Jövőre nyílik meg Zalaegerszegen a Mindszentyneum. Az új múzeum, amely a Göcseji Múzeum tagintézménye lesz, a magyar kommunisták által véghez vitt huszadik századi keresztényüldözést és az egyik leghíresebb áldozatuk, Mindszenty József bíboros életútját mutatja majd be – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján a zalai megyeszékhely polgármestere, Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP).

A hatékonyság érdekében hozott közgyűlési döntés alapján a 1890-es években emelt múzeumépületet csaknem 1,9 milliárd forintos beruházásból újítják fel, a Modern Városok Program keretében, 8,3 milliárd forintból pedig új múzeumi szárnnyal is bővítik az intézményt. A tervek szerint a most épülő és újjáépülő múzeumi termekben állandó kiállításokat rendeznek, illetve múzeumpedagógiai és konferenciatermeket is kialakítanak.

A múzeumban lesz kávézó, ajándékbolt, panorámás kiállítóterasz, továbbá raktárak és resturátorműhelyek is helyet kapnak. A középkori Zalaegerszeget bemutató kiállítást a jövő év első felében rendezik meg az új szárny alagsorában, a Mindszentyneum pedig az első emeleten kap helyet. Felette pedig a huszadik századi Zalaegerszegről és a kommunista keresztényüldözésről szóló tárlatot alakítják ki.

Kapcsolódó írásaink