Kultúra

Helen Mirren vehette át a hollywoodi színészcéh díját

Briliáns, tündöklő tehetség

Februárban Santa Monicában Helen Mirren angol színésznő kapja a hollywoodi színészcéh (SAG) életműdíját – jelentette be a napokban szakmai szervezet.

Helen Mirren vehette át a hollywoodi színészcéh díját
Helen Mirren
Fotó: AFP/dpa/Jens Kalaene

Az idén hetvenhat éves brit színpadi és filmszínésznő több mint ötven éve bújik bele különféle hősök bőrébe. Emlékszünk rá Greenaway A tolvaj, a szakács, a feleség és a szeretője című filmből, vagy a Hosszú nagypéntekből, sőt a Redből is. Láttuk őt II. Erzsébet királynőként és Szabó István Az ajtó című filmjében Emerencként. Oscar-, Tony-, több Emmy- és BAFTA-díjjal ismerték el kiváló alakításait.

A hollywoodi színészcéh díjára eddig tizenháromszor jelölték, és ötször neki is ítélték azt. Mirren köszönő közleményében megemlékezett arról, hogy pályafutása kezdete óta nagy inspirációt jelentett neki az amerikai filmszínészet, sokat merített belőle, ezért fontos számára az elismerés.

Helen Mirren egészen egyszerűen briliáns, tündöklő tehetség – méltatta ki Fran Dreschner, a SAG-AFTRA elnöke Helen Mirrent. Szerinte a színésznő nagyon magasra állította a mércét a többi színész számára, ráadásul szerepről szerepre még saját rendkívüli teljesítményét is felül tudja múlni. A színészcéh 28. díjátadó ünnepségét február 27-én tartják Santa Monicában.

Kapcsolódó írásaink