Kultúra

Egész estés animációs filmek három helyszínen

A 19. Anilogue fesztivál lenyűgöző képi világú alkotásokkal, versenyblokkokkal és játszóházzal várja az érdeklődőket

Az idei Nemzetközi Anilogue Filmfesztiválon az Uránia Filmszínházban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben tíz egész estés animációs filmet mutatnak be november 24. és 28. között. A felnőtt közönséget három különféle témájú rövidfilmes versenyblokkal várják, két vetítéssel és játszóházzal a gyermeknek kedveskednek.

A 19. Anilogue fesztivál nyitófilmje az Európai Filmdíjra jelölt Farkasok népe (Wolf­walkers) lesz. Ez alkalommal láthatják először a magyar nézők Mamoru Hosoda japán rendező legújabb filmjét, amelynek főhőse, a 17 éves Suzi regisztrál az „U” nevű virtuális világba, ahol ő az ötmilliárd felhasználóval rendelkező univerzumban Belle, a híres énekesnő.

A Marona csodálatos kalandjai című filmben egy kiskutya életét követhetik a nézők három gazdáján keresztül. A kedvenc háborúm a hidegháború alatt a Szovjetunióban felnőtt rendezőnő, Ilze Burkovska-Jacobsen gyermekkori élményeit mutatja be. A Calamity, Jane Cannary gyermekkora című alkotás a vadnyugat leghírhedtebb határőrnőjéről szól. Valós eseményeken alapul a Josep, amely két férfi párhuzamos történetét mutatja be a spanyol polgárháború alatt, az Öld meg, és hagyd el a várost pedig egy szürreálisan bizarr lengyel horrorfilm. A tenger gyermeke, a Hétnapos háború és az Ongaku: A zenénk címmel még három japán animációs filmet láthatnak a fesztiválnézők.

Látható lesz egy válogatás, amely a portugál animáció fejlődését mutatja be az elmúlt három évtizedben. Az Animált éj programban, szombat este három órán át három tematikus blokk (Erotikus animáció, Az élet fekete-fehérben, Animált horror) a műfaj legzavarbaejtőbb kincseit is levetítik az Uránia mozi nagytermében.

Kapcsolódó írásaink