Kultúra

Emlékérme-kibocsátás Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank „Árpád-házi Szent Erzsébet” megnevezéssel kivételesen magas, 100 000 forint névértékű arany és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát november 19-én: az emlékérme az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat harmadik tagjaként kerül bemutatásra, követve a 2017-ben megjelent Szent Margit, illetve a 2019-ben kibocsátott Szent Piroska emlékérméket. Az emlékpénzeket Endrődy Zoltán iparművész tervezte, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az MNB.

Emlékérme-kibocsátás Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére
Új taggal bővült az Árpád-házi szenteket bemutató emlékérme-sorozat
Fotó: MNB

Szent Erzsébet a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, a feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmadrend és a szolgáló szeretet védőszentje. II. András (1205-1235) magyar király és Merániai Gertrúd leánya, IV. Béla húga, Lajos türingiai tartománygróf hitvese. Első gyermeke születését követően az árvák számára létesített menedéket, második gyermeke születését követően ispotályt alapított. 1225-ben a nagy éhínség idején a wartburgi éléstár kinyittatásával a szegényeket élelmezte, a rászorulókat ápolta.

A 100 000 forintos emlékérme előlapja
A 100 000 forintos emlékérme előlapja
Fotó: MNB

Férje halálát követően szerény körülmények között élt 1231-ben, 24 éves korában bekövetkezett haláláig. Habár a császár is feleségül kérte, ő mégis a szegények szolgálatát választotta. 1235-ben, halála után 4 évvel IX. Gergely pápa szentté avatta. Ekkor keletkezett legendája az elesettek iránt elkötelezett, a családján túl, a tágabb közösségben is tevékeny asszony, aki példaképként áll a kortársak és az utókor előtt.

A 100 000 forintos emlékérme hátlapja
A 100 000 forintos emlékérme hátlapja
Fotó: MNB

Árpád-házi Szent Erzsébet előtt tisztelegve a Magyar Nemzeti Bank 100 000 forint névértékű arany emlékérmét és annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki az Árpád-házi magyar szenteket bemutató sorozat harmadik tagjaként.

Az emlékérme előlapján - két függőleges sáv között - Árpád-házi Szent Erzsébettől származó idézet olvasható nyolc vízszintes sorba tördelve: „Azt mondom nektek, hogy örömet kell szereznünk az embereknek…".

Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: a „Magyarország" felirat, a „100000", illetve „2000" értékjelzés, a „Ft" felirat, a „2021" verési évszám és a „BP." verdejel.

A 2000 forintos emlékérme előlapja
A 2000 forintos emlékérme előlapja
Fotó: MNB

Az emlékérme hátlapjának központi eleme Árpád-házi Szent Erzsébet csúcsíves kapuban álló alakja, melyet a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom festett, fából készült szobra ihletett. A megjelenítés egyszerre utal Árpád-házi Szent Erzsébet két csodájára, a rózsa-csodára, valamint a kereszt-csodára is.  Az ábrázolástól balra, négy sorba tördelve a „SZT. w ERZSÉBET" felirat, jobbra, három sorba tördelve a születésére és halálozására utaló „1207-1231" évszámok olvashatók. A tervező Endrődy Zoltán mesterjegye az emlékérme alján, Árpád-házi Szent Erzsébet alakja mellett jobbra helyezkedik el.

A 2000 forintos emlékérme hátlapja
A 2000 forintos emlékérme hátlapja
Fotó: MNB

Az arany és a színesfém emlékérme átmérője 22 milliméter, szélük sima. A 100 000 forintos névértékű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetből készült, súlya 4,2 gramm.

Az arany emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Árpád-házi Szent Erzsébet" színesfém emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg november 19-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában

Kapcsolódó írásaink

Megújul Kecskeméten a Kodály Intézet

ĀNemes László Norbert igazgató szerint nagy szükség van az intézmény átfogó infrastrukturális fejlesztésére, többek közt a külföldi hallgatók létszámának megháromszorozódása miatt