Kultúra

A kétszáz éve született Molnár József vásznait mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria

Munkácsy és Szinyei kortársa volt

Idilltől a végzetig címmel mától látogatható a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) új időszaki kiállítása, amely Prágai Adrienn kurátor összeállításában Molnár József életművének keresztmetszetét nyújtja. Molnár  a 19. század ismert és elismert, termékeny festője volt, idősebb Markó Károly, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál kortársa, aki otthonosan mozgott a nemzetközi művészeti közegben, és fontosnak tartotta a magyar kultúra ügyét.

A kétszáz éve született Molnár József vásznait mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria
Az Aligai szakadék című olajfestmény az 1870-es években készült
Fotó: MNG

Festményei 1855-ben az elsők között kerültek közgyűjteménybe. A mintegy ötven művet felvonultató kamarakiállítás gerincét a festő olyan munkái adják, amelyeket ritkán vagy most először láthat a nagyközönség. A tárlat felhívja a figyelmet Molnár jelentős műveire, amelyek kontextusa a magyar biedermeier és romantika művészete, a müncheni hatásokat mutató akadémikus monumentális történeti festészet és az idősebb Markó Károly tájábrázolási hagyományát hordozó rajzművészet.

Az intézmény tájékoztatása szerint a festő születésének kétszázadik évfordulója alkalmat nyújt arra, hogy a látogató megismerhesse Molnár festészetének a harmonikus életképi idilltől a rettenetes végzetig terjedő tematikai változatosságát és kevéssé ismert fotográfusi tevékenységének néhány dokumentumát. A két hete megnyílt Szinyei-tárlat pedig lehetőséget kínál a két festő művészetének párhuzamos tanulmányozására is: Molnárt és a huszonnégy évvel fiatalabb Szinyeit összekötik a müncheni akadémiai gyökerek, de felfogásukban és technikájukban nagy a kontraszt.

Kapcsolódó írásaink

Tüzes színek festője

ĀÉvfordulós életműtárlatot kapott Szinyei Merse Pál a Magyar Nemzeti Galériában + KÉPEK

Nagybányától Lendváig

ĀA trianoni határokon túli magyar képzőművészetből mutat be egy még soha nem látott válogatást a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása a székesfehérvári Csók István Képtárban