Kultúra

Megújult a katolikus templom az ormánsági Felsőszentmártonban

Megújult a környékbeli horvát nemzetiségűek hitéletében is meghatározó szerepet betöltő katolikus templom a Baranya megyei Felsőszentmártonban.

Megújult a katolikus templom az ormánsági Felsőszentmártonban
A kormányzati támogatásból megújult Szent Márton-templom a Baranya megyei Felsőszentmártonban
Fotó: MTI / Varga György

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kormányzati támogatásból megújult templomban rendezett, horvát nyelven elhangzó szombati búcsúi szentmise után újságíróknak elmondta: az épület külső és belső felújítása mintegy negyvenmillió forintos kormányzati támogatásból valósult meg.

A magyarországi nemzetiségek életében mindig is fontos volt a kereszténység, hiszen a népszámlálás is azt mutatta, közülük a teljes lakossághoz képest jóval nagyobb arányban vallották magukat valamelyik felekezethez tartozónak - jegyezte meg az államtitkár.

A Magyarországon élő horvát nemzetiségűek csaknem minden képviselője katolikusnak számít, a magyar kormány pedig igyekszik kulturális, oktatási és vallási fejlesztésekkel kapcsolatos törekvéseiket segíteni és támogatni - tette hozzá.

Közölte: a Dráva folyó mentén, Baranya délnyugati részén, az Ormánságban fekvő településen található, Szent Márton tiszteletére szentelt, 1852-ben épült katolikus templom belseje, az épület tetőzete és a külső szigetelése is ilyen módon újult meg, jövőre pedig várhatóan a vakolás és a színezés következik.

Soltész Miklós idén májusban jelentette be Pécsen, hogy a templomfelújítási program keretében 510 millió forint értékben 28 településen 35 templom újul meg Baranya megyében.

Kapcsolódó írásaink

Tours-i Szent Márton és a ludak

ĀHősök és jelképek. Az ünnep emlékeztet minket, hogy a lakomázós, lakodalmas kisfarsang idején ne mulasszunk el segíteni azoknak, akik szükséget látnak a közeledő tél idején