Kultúra

Történelmi lenyomat egy életúton keresztül

Lánczi András szerint Kodolányi Gyula új kötete egy egész generáció tudásátadásának kifejeződése

A Batthyány Lajos Alapítvány BLA|Kult kulturális programsorozatának részeként bemutatták Kodolányi Gyula Kossuth-díjas író, műfordító, egyetemi tanár legújabb, a Nap Kiadó gondozásában megjelent, A világfa ágain című könyvét. Kodolányi Gyulával Csűrös Csilla készített átfogó életútinterjút, s bár a könyv alapjául ez a beszélgetés szolgált, az író közéleti szerepe miatt az elmúlt évtizedek magyar történelmének hiteles lenyomata.

Történelmi lenyomat egy életúton keresztül
Kodolányi Gyula és Lánczi András a rendszerváltoztatásról is beszélgetett
Fotó: MH/Purger Tamás

A szerzővel Lánczi András konzervatív filozófus, Gazsó L. Ferenc újságíró, médiaszakember és Pócza István, az alapítvány szakmai programvezetője beszélgetett. Kodolányi Gyula a Bla.hu beszámolója szerint egyebek mellett elárulta, a közélettel való foglalkozás számára magától értetődő volt, mivel nagy értelmiségi múlttal rendelkező családjától komoly alapokat kapott az értelmiségi szerepkör mibenlétének megértéséhez. Fiatal korában nagybátyja, Kodolányi János vált mentorává, akivel változatos témájú beszélgetéseik során valahogy mindig a közélethez jutottak vissza.

A bemutató egyik fő témája volt a rendszerváltoztatás is, Lánczi András azt mondta: annak megértése nélkül nem értető meg a jelenlegi magyar politikai rendszer kialakulásának folyamata. Hozzátette, Kodolányi Gyula ezzel kapcsolatos munkája azért is nagyon értékes, mert az író nem gyűlölködik egyetlen oldallal szemben sem, pedig ez egyáltalán nem magától értetődő a korszakkal kapcsolatban. Gazsó L. Ferenc azt hangsúlyozta, fontos lenne felépíteni a történeti pillanatról alkotott általános képet a mai fiatal generációban, hiszen sokkal többet tudnak 1945-ről vagy 1956-ról, mint a sokkal közelebb levő 1989-ről.

Gazsó L. Ferenc kérdésre válaszolva összefoglalásként azt mondta: a könyv számára leginkább reveláció, számtalan fontos politikatörténeti részlet leleplezése. Lánczi András egyetértve ezzel a kijelentéssel úgy reagált: „Egy egész generáció közlésvágyának, tudásátadásának a kifejeződése ez a nagyszerű kötet.”

Kapcsolódó írásaink

Boldog almafák

ĀMégse vesznek el történeteink, mégiscsak léteznek a sérelmeink, mégiscsak létezünk mi magunk is, és valóban az történik velünk, amit érzünk