Kultúra

Korniss Péter Párizsban

Két kiállítást is szentelnek a nemzet művésze páratlan életművének

Két kiállítása is nyílt Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfusnak tegnap Párizsban. A francia főváros éves fotófesztiválja részeként a Rue Bonaparte-i Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban és a Galerie Kellerben is megtekinthetjük a nemzet művésze korszakalkotó képeit.

Az elmúlt években nagyszabású kiállításon volt látható Korniss Péter életműve, nemcsak a Magyar Nemzeti Galériában, a bukaresti Román Nemzeti Szépművészeti Mú-zeumban vagy a kolozsvári Szépművészeti Múzeum­ban, de a római Museo di Roma in Trasteverében és a szentpétervári Rosphoto Foto-gráfiai Múzeumban is. Most a párizsi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban és a Galerie Kellerben tekinthet meg sokrétű válogatást a közönség Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész, a nemzet művésze legemblematikusabb műveiből a PhotoSaintGermain fesztivál részeként.

A kolozsvári születésű Korniss munkásságát a kritika és a szakirodalom is az egyik leggazdagabb magyar fotográfiai életműnek tartja. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg, elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, amely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített első, erdélyi táncházas képeitől kezdve az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat vagy az erdélyi vendégmunkás asszonyokat bemutató fotósoro-za­tokig. Emellett dolgozott töb-bek közt Észak- és Dél-Ameriká-ban, Dél-Jemenben, Szibériában is. Három évig a World Press Photo zsűrijének, 1983-tól a W. Eugene Smith Memorial Fund nemzetközi tanácsadó testületének és majd két évtizeden keresztül a Czech Press Photo zsűrijének a tagja volt.

A Liszt Intézet tájékoztatása szerint Korniss Péter több mint ötven évet felölelő életműve elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását. A történelmi folyamatok érzékeltetése mellett munkássága abból a szempontból is páratlan, hogy a képeken megjelenő változásokkal párhuzamosan fotográfiai stílusa is folyamatosan megújult, ami jól illusztrálja a műfaj kifejezésmódjában az elmúlt néhány évtizedben történt rohamos változásokat is.

A Változásban címet viselő retrospektív kiállítás, amely ingyenesen látogatható a magyar intézetben, átfogó képet ad az életműről, a Galerie Kellerben felvonultatott felvételek pedig A vendégmunkás (1988) című sorozata darabjai. Korniss 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, majdnem tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét, a sorozat a szakirodalom szerint a magyar kortárs fotográfia mérföldkövének és kezdőpontjának tekinthető.

Kapcsolódó írásaink