Kultúra

Hat alkotót választottak idén a Nemzet Művészének

Hat Kossuth-díjas alkotót választottak idén a Nemzet Művészének. A Pesti Vigadóban tegnap rendezett ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a legnagyob bhazai művészeti elismerés új birtokosait a tavalyi kitüntetettekkel együtt köszöntötte.

Hat alkotót választottak idén a Nemzet Művészének
A Nemzet Művésze-díj idei és tavalyi kitüntetettjei Vashegyi György MMA-elnökkel (első sor, balról a második) és Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások minisztere (első sor, balról a harmadik)
Fotó: MH/Purger Tamás

Mivel tavaly a járványhelyzet nem adott lehetőséget a legrangosabb magyar művészeti elismerés, a Nemzet Művésze díj átadására, ezért a Pesti Vigadóban tegnap rendezett ünnepségen az idén kiválasztott hat alkotót a tavaly kitüntetett tíz művésszel együtt köszöntötte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Mint ismert, a címet 2013-ban hozták létre, és 2014 óta adományozzák a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díjazottak korábban már Kossuth-díjjal kitüntetett, hatvanötödik évüket betöltött művészek lehetnek. A nemzet művészei címet egy időben legfeljebb hetvenen viselhetik – az arra méltókat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia és a kultúráért felelős miniszter által delegált bizottság tagjai választják ki tizenegy művészeti kategóriában. Az átadási ceremóniát minden évben az MMA köztestület „születésnapján” november 5-én tartják.

Mint tegnap a Pesti Vigadóban bejelentették: a Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést. A címet tavaly óta viseli, de csak most vehette át a díjat: Nagy Ervin építőművész, Dárday István filmrendező, Hildebrand István operatőr, Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, Bereményi Géza író- rendező, Szakonyi Károly író, Farkas Ádám szobrászművész, Földi Péter festőművész, Kovács Miklós kékfestő mester és Ránki Dezső zongoraművész. A nemzet áprilisban elhunyt művésze, Soproni József zeneszerző díját özvegye vette át.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét, erősségét. Kásler úgy fogalmazott, a Kárpát-medencében csak az ittlakókra jellemző kultúra, új minőség jött létre, egy olyan színfolt, amely máshol nem található. „Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak” – méltatta a művészeket.

„Halhatatlanjaink köreként” szólította meg az alkotókat Vashegyi György. Az MMA elnöke Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét felidézve kiemelte, életünk legszebb élményei azok, amelyekért dolgozunk, amelyeket „mi hozunk szándékosan létre”. Ezek alapján – mint Vashegyi megjegyezte – a jelen lévő tizenhat alkotó tizenhat boldog ember, akiknek megtiszteltetés átadni az elismeréseket. Beszédében megemlékezett az elmúlt két évben elhunyt művészekről, köztük Törőcsik Mariról, Jankovics Marcellről és külön Fekete György, korábbi MMA-elnökről is.

A hetedik alkalommal adományozott Nemzet Művésze címet Aknay János festőművész több évtizedes kimagasló művészi és művészetszerveziő tevékenysége, Maurer Dóra grafikus-festőművész pedig alkotói életútja elismeréseként vehette át. András Ferenc filmrendezőnek kiemelkedő alkotói életútjáért, Reviczky Gábor színművésznek mély művészi átéléssel megformált alakításáért ítélték oda a díjat. Sapszon Ferenc karnagyot a zeneművészet és kórusművészet területén kimagasló, összefogó, felemelő művészi tevékenysége folytatásáért, Zádori Mária énekművészt a reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el a díjjal.

Kapcsolódó írásaink