Kultúra

Peter Jackson, A Gyűrűk Ura filmre álmodója hatvanéves

Megfilmesíthetetlennek tartották a regényt

Vasárnap lesz hatvanéves Sir Peter Jackson Oscar-díjas új-zélandi rendező, A Gyűrűk Ura-trilógia alkotója. Kiskorától a film bűvöletében élt, de képzésben soha nem részesült.

Peter Jackson, A Gyűrűk Ura filmre álmodója hatvanéves
Peter Jackson
Fotó: AFP

Eleinte horrorfilmeket készített, és már éppen beskatulyázták volna, amikor 1994-ben előrukkolt és hatalmas sikert aratott a Mennyei teremtmények című drámával, amellyel a később Oscar-díjas Kate Winslet filmes karrierje elindult. Jackson elnyerte a velencei filmfesztivál legjobb rendezésének járó Ezüst Oroszlán-díjat, és forgatókönyvíróként először jelölték Oscar-díjra. Később Jackson elhatározta, hogy filmre viszi J. R. R. Tolkien rendkívül népszerű, de addig megfilmesíthetetlennek tartott A Gyűrűk Ura című regénytrilógiáját.

Anyagi és logisztikai megfontolásokból egyszerre kezdett a három rész forgatásához 1999-ben, a siker érdekében nem kímélt sem embert, sem pénzt, sem technikát. A több mint 2400 fős stáb tizenöt hónapig dolgozott Új-Zéland vadregényes tájain a legnagyobb sztárokkal, a különleges effektek Hollywoodban készültek. A 2001 és 2003 között mozikba került sorozat összesen tizenhét Oscar-díjat kapott.

Jackson több filmjében is feltűnt cameojelenetekben, Golden Globe- és BAFTA-díjai mellett 2014 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát, és azon kevesek egyike, akik ugyanazért a filmért rendezői, forgatókönyvírói, valamint a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elnyerték.

Kapcsolódó írásaink