Kultúra

Ünnepi megemlékezést tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Archív felvételek,korabeli bejátszások, versek és forradalmár színművészek beszámolói hangzottak el a Színház és Filmművészeti Egyetem (SzFE) 1956-os megemlékezésén ma délelőtt az Uránia moziban, ahol azt is bejelentették, a filmszínház csőtörés által elöntött, végre felújított alagsorában hallgatói klubot, próbatermet és játszóhelyeket alakítottak ki a diákoknak.
 

Ünnepi megemlékezést tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem
Bodrogi Gyula, a nemzet színésze és művésze ötvenhatos élményeiről mesélt
Fotó: MH/Katona László

Az 1956-os dicsőséges eseményekről forradalmár színművészek, Bodrogi Gyula és Dózsa László beszámolóival, archív felvételekkel és rádióbejátszásokkal, valamint Beethoven Egmont-nyitányával emlékezett meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE). A forradalom zenéjét követően a diákokból, tanárokból és az egyetem vezetéséből álló hallgatóság először Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című, emblematikus versét hallgathatta meg felvételről a legendás Sinkovits Imre előadásában. Ezzel párhuzamosan kivetítőn az október 23-i békés diáktüntetést, a lyukas zászló megszületését és egyéb forradalmi eseményeket megörökítő archív felvételeket láthattunk.

A megemlékezésen köszöntőt mondott Novák Emil rektorhelyettes, aki felidézte az október 22-i és 23-i történések krónikáját, kiemelve az akkori főiskolások szerepét az eseményekben. Mint mesélte, az SzFE-sek emelték fel a menetben a Kossuth-címert, a főiskola tanulmányi osztályának vezetője kokárdát osztogatott.  Külön megemlékezett azokról - a főleg operatőr - hallgatókról, akiknek tevékenysége nyomán mintegy tizenötezer méternyi filmszalag maradt ránk, például Zsigmond Vilmosról, Sára Sándorról vagy Hildebrand Istvánról. 

Az Uránia moziban tartott ünnepi megemlékezést a Színház és Filmművészeti Egyetem (a képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Az Uránia moziban tartott ünnepi megemlékezést a Színház és Filmművészeti Egyetem (a képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: MH/Katona László

Novák beszédét követően Bodrogi Gyula, a nemzet színésze és művésze ötvenhatos élményeiről mesélt a diákságnak. Elmondta, mekkora élmény volt, ahogy a 23-i menetben egyre többen és többen lettek, ahogy gyűltek az emberek, és azt is, este „mire a Parlamenttől a Rákóczi útra értem, már lőttek a Rádiónál”. Beszélt a Forradalmi Bizottságban betöltött szerepéről, a kokárdákat osztogató Vaskónéról, és Básti Lajos, valamint Törőcsik Mari alakját is megidézte. 

A filmszínház csőtörés által elöntött, végre felújított alagsorában hallgatói klubot, próbatermet és játszóhelyeket alakítottak ki a diákoknak
A filmszínház csőtörés által elöntött, végre felújított alagsorában hallgatói klubot, próbatermet és játszóhelyeket alakítottak ki a diákoknak
Fotó: MH/Katona László

A 2019-ben kiváló művészi címmel kitüntetett Dózsa László arról beszélt, milyen szörnyűségeket élt át az ötvenes évek elején, amely emlékek motiválták őt '56-ban, mielőtt az utcára ment volna. Pozsgai Zsolt forradalmi versét is felolvasta a hallgatóknak, majd műsorvezetői kérésre, szűkszavúan ugyan, de saját tragédiájáról is mondott pár mondatot.

A beszámolókat a Szabad Európa Rádió korabeli adásaiból készült bejátszások követték, részletek hangzottak el híradásokból, beszédekből, valamint az október-novemberi napokban a rádióhoz érkezett üzenetekből, amelyeket sikeresen disszidálók, családtagjaikért aggódó rokonok, barátok, szerelmesek küldtek.

 Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepi műsor bemutatták a Hallgatói Önkormányzat érvényesen megválasztott, új tagjait, valamint a hallgatók birtokba vehették az Uránia számukra átalakított, felújított alagsorát is, ahol diákklubot, próbatermet, az egy korábbi csőtörés következtében használhatatlanná vált Csortos és Fábri teremből vetítőt és játszóhelyeket  alakítottak ki.

Kapcsolódó írásaink

A pesti srácokra emlékezünk

ĀA 301-es parcella és a Nemzeti Gyászpark meghosszabbított nyitvatartással készül a hétvégére – Sepsiszentgyörgyön a forradalomról szóló kiállítás nyílik