Kultúra

Áldozatok vallanak a véres őszről

Skrabski Fruzsina legújabb filmjében az őszödi beszéd kiszivárgását követő brutális eseménysorozatot mutatja be szemtanúk beszámolói alapján

Október 24-én lesz látható a Duna Televízióban Skrabski Fruzsina Áldozatok 2006 című dokumentumfilmje, amely a 2006 őszén bekövetkezett véres eseményeket mutatja be új szemszögből.

Áldozatok vallanak a véres őszről
A filmesnek azt mesélték, hogy még babakocsiba is repült könnygázgránát
Fotó: Török Péter

Soha nem látott felvételekkel és szemtanúi beszámolókkal ábrázolja az őszödi beszéd kiszivárgása után történt 2006-os zavargásokat Skrabski Fruzsina legújabb filmje, az Áldozatok 2006. „Azért ez a címe, mert a film egyszerre mutatja be a rendőri és a civil áldozatokat” – mondta lapunknak Skrabski Fruzsina díjnyertes filmrendező-producer.
A film készítőjének szemtanúk beszéltek arról, hogy már szeptember 20-tól járták a rendőrök az utcákat, főleg a rádió környékén, és arra sétáló civileket minden előzmény nélkül bántalmaztak.

A beszámolókból az is kiderül, hogy a rádió székházában, ahol több száz rendőr állomásozott, kialakítottak
egy kínzókamrát. Oda bedobták a REBISZ-esek által összegyűjtött áldozatokat, aztán tovább verték őket. A rádió munkatársai arra is emlékeztek, hogy előttük mosták fel a vért a folyosón, és hallották a sikolyokat is. Volt, aki látta, ahogy egy lányt egy rendőr a hajánál fogva húz a földön.

„Szeptemberben már több száz civil áldozata volt az eseményeknek, aztán jött október 23-a, amikor a Kossuth-térről kiűzték azokat a tüntetőket, akik egy ideje ott voltak, hogy Gyurcsány Ferenc nyugodt körülmények között tudjon ünnepelni. Megígérték nekik, hogy ha vége az állami ünnepségnek, visszaengedik őket, de nem így történt, ezért volt, aki nekiment a rendőrsorfalnak. Megjelentek a futballhuligánok is, akik a tüntetők közé vegyültek, és ezt a csoportot tolták rá aztán a fideszes rendezvény békés megemlékezőire. Utána elszabadult a pokol. Lövöldöztek fejmagasságban. Az egyik rendőr visszaemlékezésében leírja, hogy volt olyan lovas rendőr, aki büszkén hozta vissza a kardját, amivel olyan sok embert ütött meg, hogy az elgörbült.

Október 24-én lesz látható a Duna Televízióban Skrabski Fruzsina Áldozatok 2006 című dokumentumfilmje
Október 24-én lesz látható a Duna Televízióban Skrabski Fruzsina Áldozatok 2006 című dokumentumfilmje
Fotó: Török Péter

„Válogatás nélkül bántották az embereket, még babakocsiba is repült könnygázgránát. Mondták, hogy műveleti területté nyilvánították a környéket, de mindenki menekült, senki nem tudta, merre biztonságos futni. Ha kis utcába mentél, azt mondták, te vagy a fődobáló, és azért vertek meg. A huligánok persze eltakarták az arcukat, így a tömeg erőszakos tagjait nem kapták el, csak azokat, akikre ráfogták, hogy dobálnak” – idézte fel a beszámolókat.

A dokumentumfilmes lapunknak azt is hangsúlyozta, hogy a tévészékház ostromakor és a Köztársaság téren sok rendőr is megsérült, akik ugyanúgy az akkori szakmai és politikai vezetés áldozatai, mint a civilek. „Sokuknál sisak és pajzs sem volt, halálfélelmük volt, utána többen leszereltek” – tette hozzá.

A produkcióban a Helsinki Bizottság is szerepel, az Átlátszó.hu alapító-főszerkesztője, Bodoky Tamás pedig részt vett a gyártásban azzal a feltétellel, hogy ha propagandának látja, ki kell őt vágni a filmből. Erre végül nem került sor. „Meglepődtem, hogy Bodoky Tamás egyből rávágta, rendben. De olyan borzalmas dolgok történtek felelősségre vonás nélkül, hogy részt akart venni a munkában” – magyarázta Skrabski Fruzsina.

Az Áldozatok 2006-ot október 24-én mutatják be a Dunán, az online premier pedig 25-én lesz az Átlátszó.hu-n.

Kapcsolódó írásaink