Kultúra

Titkos történetek

A legendás kémregények szerzője, John Le Carré kilencvenéves lenne

Kilencven éve, 1931. október 19-én született John Le Carré angol író, a kémregény-irodalom egyik legjelentősebb alakja, aki 1959 és 1964 között az MI6, a brit hírszerzés embereként diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban.

Titkos történetek
Az író, aki bejött a hidegről
Fotó: AFP/John Macdougall

1961-ben jelent meg első regénye Ébresztő a halottnak címmel, amelyben megteremtette George Smiley angol titkos ügynök alakját. Világhírűvé 1963-ban megjelent második regénye, a berlini fal 1961-es megépítését követő nemzetközi feszültségeket feldolgozó A kém, aki bejött a hidegről című könyve tette, amelyért 1964-ben megkapta a Somerset Maugham-díjat. A panamai szabó című könyve Közép-Amerika bonyolult világát mutatja be, az afrikai kontinenst sújtó problémákról ír A zebra dala és Az elszánt diplomata című könyvében, a szervezett bűnözés, a nemzetközi pénzügyi körök és a politika világának összefonódásait mutatja be A mi emberünkben.

A kémek öröksége című 2018-as regényében utoljára tért vissza George Smiley. Önéletírása 2016 szeptemberében jelent meg Galambok alagútja – Történetek az életemből címmel. Le Carré több regényét is megfilmesítették: A panamai szabót Pierce Brosnan, Az elszánt diplomatát Ralph Fiennes és Rachel Weisz, a Suszter, szabó, baka, kémet Gary Oldman főszereplésével vitték vászonra. 2020-ban megkapta a svéd Olof Palme-díjat. Truróban halt meg 2020. december 12-én. Születésének 90. évfordulójára jelenik meg eddig kiadatlan regénye, a Silverview, amelynek központi figurája egy kisvárosi könyvkereskedő, aki kémhistóriába keveredik.

Kapcsolódó írásaink

Dante-kultusz a művészetben

ĀTörökországból kapta vissza az Egyetemi Könyvtár azt a 14. századi, díszes kódexet, amelyben elsőként került Magyarországra az Isteni színjáték szövege