Kultúra

Szamizdatkiállítás készül Veszprémben

A lakosság emlékeit is várják

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szamizdatgyűjteményének meghatározó darabjaiból kiállítás nyílik 2023-ban, a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Szamizdat – Erjedés a felszín alatt elnevezésű projekt részeként a múzeum jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdatgyűjteményének egy része. Ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jött létre Veszprémben.

A múzeum legújabb gyűjteményében megtalálhatóak a legismertebb szamizdat folyóiratok (Beszélő, Demokrata, Hírmondó) példányai, valamint a legjelentősebb szamizdatkiadók (AB Független Kiadó, ABC Független Kiadó, Magyar Október Kiadó stb.) kötetei is. A magyar kiadványok mellett jelentős cseh és lengyel szamizdat is gazdagítja a gyűjteményt. Az intézmény a gyarapodással egyidejűleg dokumentumgyűjtést is indít.

Petrik Iván történész a távirati irodát úgy tájékoztatta, hogy a rendszerváltozás felé mutató, a rendszer korlátai ellen ható, Veszprém városához vagy a megyéhez köthető valamennyi folyamat, esemény, szerveződés emlékanyagát gyűjtik: mindenféle ezzel kapcsolatos írott dokumentumot, fotót, hanganyagot vagy tárgyi emléket várnak. Az összegyűjtött anyagból a rendszerváltozáshoz vezető folyamatok és a korszak történetét bemutató kiállítás megrendezését tervezik.

Kapcsolódó írásaink

Jócskán átalakított nyolcvanas évek

ĀKérdéses, hogy a kisfilmes médiadesigner Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje kinek készült, és milyen szempontok alapján mutatja be az underground szcénát