Kultúra

Megújult állandó kiállítás

Korábban nem látott történelmi emlékek a Vármúzeumban

Számos, az utóbbi időben előkerült műtárgyat, épületelemet, fotót és egyéb dokumentumot mutat be a Budavári Palota megújult állandó kiállítása a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában, ahol szombattól Osztapenko maradhat? címmel a rendszerváltáskori szoboráthelyzésekről is új időszaki tárlat nyílik.

A BTM Vármúzeum 1967-es megnyitása óta missziójának tekinti, hogy a látogatókkal megismertesse a budai királyi rezidencia történetét – mondta el a múzeum tegnapi sajtótájékoztatóján Farbaky Péter, az állandó kiállítás egyik kurátora. Kurátortársa, Rostás Péter hozzátette: a Vármúzeum sokáig elsősorban a középkori emlékek bemutatására koncentrált, a látogatókat azonban mindig érdekelte a palota újkori története is. Farbaky Péter elmondása szerint a tárlatra belépőket a palota három korszakának 3D-s rekonstrukciója fogadja.

Mint emlékeztetett, a Buda 1686-os visszafoglalása során romba dőlt palotát a 18. század elején nem királyi rezidenciaként kezdték újjáépíteni. Ezt a kevéssé ismert időszakot érintőképernyőkön 3D-s rekonstrukciók, tervek és ábrázolások ismertetik meg az érdeklődőkkel. Mária Terézia korában újra királyi palotává bővült az épületegyüttes, ezt az időszakot idézi meg a barokk trónterem falburkolatának rekonstrukciója és a kihúzható fiókokban elhelyezett falikárpitok.

Rostás Péter elmondása szerint a kiegyezés után derült ki, hogy a palota nem képes a teljes udvartartást befogadni, ezért megindult a bővítés tervezése. Ekkor épült fel a krisztinavárosi szárny, amelynek eredeti, neoreneszánsz enteriőrjét a korabeli fotók mellett számos eredeti műtárgy: bútorok, zsánerszobrok, kandeláberek vagy egy, később Horthy Miklós itteni hálószobáját díszítő kandallóóra mutatja be. A tárlat ezen része bevezet a frissen rekonstruált Szent István-terembe, kiállítva annak egyetlen megmaradt eredeti kerámiáját is. A 2. világháborúban szintén elpusztult Hunyadi-termet egy falrész-rekonstrukció idézi meg, amely Benczúr Gyula festményét is magába foglalja.

Kapcsolódó írásaink

A Herkules-villa évszázadai

ĀVelünk élő rómaiak. Elrejtett emlék a kis óbudai utcák között – A padló maradványa egész Pannóniában az egyetlen ismert import, alexandriai mozaik