Kultúra

Negyven éve halt meg Huszárik Zoltán rendező, Krúdy Gyula Szindbádjának filmre álmodója

Posztumusz kapta meg a Kossuth-díjat

Negyven éve hunyt el a legendás rendező, Huszárik Zoltán.

Negyven éve halt meg Huszárik Zoltán rendező, Krúdy Gyula Szindbádjának filmre álmodója
Az alkotó művészetét rendkívüli érzékenység jellemezte
Fotó: Fortepan

A művész 1931. május 14-én született egy domonyi parasztcsaládban, édesanyja egyedül nevelte. A sokoldalú és művelt fiatalember filmrendezőnek készült, de 1952-ben a kuláktörvény miatt eltávolították a főiskoláról. Később, 1957-ben a Hunnia Filmgyárba került ügyelőnek, és Várkonyi Zoltánnak két évvel később sikerült kijárnia, hogy visszavegyék a főiskolára.

Ekkor rendezte Játék című, ötperces néma etűdjét, amelyben két rab a börtönablakon besütő napfényt kihasználva a rácsárnyék kockáin rendez sakkpartit kenyérből gyúrt figurákkal. Ötven éve forgatta első játékfilmjét, a Szindbádot, a főszerepben Latinovits Zoltánnal és Dajka Margittal. A rendkívüli képteremtő tehetségű rendező érdeklődött a képzőművészet iránt, színészként szerepelt Szabó István Budapesti mesék, Gaál István Zöldárban és Sára Sándor Holnap lesz fácán című filmjében.

Művészetét rendkívüli érzékenység, a leheletfinom effektusok költőisége és a vizualitás iránti különleges affinitás jellemezte. Huszárik Zoltánt 1971-ben Balázs Béla-díjjal, 1978-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott. Emlékére szülőfalujában szobrot állítottak, és a helyi művelődési ház is felvette a nevét.

Kapcsolódó írásaink