Kultúra

Százmillió forint felett kelt el egy Dénes Valéria-kép

Lezajlott a Kieselbach-árverés

Dénes Valéria Rózsaszín virágok című csendélete száztízmillió forintért kelt el a Kieselbach Galéria hétfő este Budapesten tartott őszi árverésén, de magas áron ütötték le Uitz Béla, Berény Róbert és Duray Tibor alkotásait is.

Dénes Valéria 1910-es években alkotott csendélete 75 millió forintos kikiáltási árról indulva érte el a száztízmillió forintot. A festőnő egy másik alkotását, a belgiumi Bruges-t ábrázoló festményét ugyanennyiért árverezték el a Virág Judit Galéria 2019-es tavaszi aukcióján.

Annak a képnek a kikiáltási ára 36 millió forint volt. A 38 évesen elhunyt festőnő életművéből alig több mint egy tucat festmény ismert csak a szakértők előtt, emlékeztetett az MTI. Uitz Béla A moszkvai Vaszilij Blazsennij-székesegyház című alkotása lett az aukció második legmagasabb áron leütött műalkotása: az 1920-as években készült festmény 65 millió forint kikiáltási árról indulva végül kilencvenmillió forintért kelt el.

Két műalkotás is hetvenmillió forintért cserélt gazdát: Berény Róbert Pipás csendéletének kikiáltási ára negyven­millió volt, Duray Tibor Éva című, 1935-ös olajképe pedig 44 millió forintról indulva érte el ugyanazt az összeget.

Kapcsolódó írásaink