Kultúra

Pilinszky János felvételei a Műcsarnokban

A költő amatőr fotós is volt

Az esetlegesség rétegei címmel Pilinszky János fotói­ból nyílik kiállítás ma a Műcsarnok Kamaratermében a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében.

Az intézet Pilinszky János születésének századik, halálának negyvenedik évfordulója alkalmából indította el féléves, november végéig tartó eseménysorozatát, amelynek célja a költő személyiségének és életművének minden rétegét megmutatni – emlékeztetett a kiállítás keddi sajtóbejárásán Szabó Tamás, az intézet programigazgatója. Gulyás Miklós, a tárlat kurátora felidézte, hogy Pilinszky 1965-ben kezdett el fényképezni, elsősorban, de nem kizárólag külföldi utazásai során.

Soha nem gondolt arra, hogy felvételeit a közönségnek is bemutassa. Fotói csupán kisebb méretű nagyításokban maradtak fenn, az eredeti negatívok elvesztek. A kiállítás bemutatja az eredeti papírképeket, valamint azok most készült, nagyméretű, digitális nyomatait is: városképeket, utcai jeleneteket és a Pilinszky nagy szerelméről, Jutta Scherrerről készített portrékat.

Hamaro­san eredményt hirdetnek a Pilinszky Másként pályázaton, amelynek eredményeként több mint 150 pályázó készített zenei feldolgozást a költő műveiből, folytatódnak továbbá a Kertész Imre Intézet és Bogányi Gergely zongoraművész Közelről című, zenés irodalmi estjei is. Az intézet a Magyar Postával együttműködésben Pilinszky-emlékbélyeget jelentetett meg. A Pilinszky 100 programsorozat, csakúgy, mint Az esetlegesség rétegei című fotókiállítás november 27-én fejeződik be.

Kapcsolódó írásaink