Kultúra

Aba-Novák és Munkácsy a Virág Judit Galériában

A százhatvankét tételes őszi árverés darabjait bemutató kiállítás szombatig ingyenesen látogatható

Vaszary János, Aba-Novák Vilmos és Munkácsy Mihály remekművei is láthatók szombatig a Virág Judit Galéria őszi aukciós kiállításán, amely az október 17-i árverés anyagát mutatja be.

Aba-Novák és Munkácsy a Virág Judit Galériában
Vaszary utolsó itáliai nyarán, 1937-ben festette meg San Remót
Fotó: Virág Judit Galéria

Az aukció legmagasabb, ötvenmillió forintos kikiáltási árról induló alkotása Vaszary János San Remo című festménye. A művész 1926-tól minden nyáron ellátogatott Olaszországba, utolsó itáliai nyarát 1937-ben San Remóban töltötte. A festményen Vaszary a tenger felől, a kikötő benyúló mólójáról készített vázlatok alapján, éteri fényben lebegve festette meg a várost.

Szintén kalapács alá kerül Aba-Novák Vilmos római trattoriaciklusához tartozó, Utcai zenészek című monumentális vászna, amely harmincmillió forintos kikiáltási áron. Aba-Novák Olaszországban készült munkáinak többsége kóborlásoknak, tengeröblöknek és középkori kisvárosoknak állít emléket.

A gyermekét tartó anya Munkácsy Mihály művészetében olyan motívum, amellyel a kulcsműnek számító Siralomház után csaknem minden nagyobb festményén találkozni lehet. Az árverésre bocsátott tanulmányon azonban még nem a megszokott modellbeállítást láthatjuk.

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik még Boromisza Tibor Nyári zivatar című olajfestménye, amely a nagybányai korszak kiemelt alkotása és Perlrott-Csaba Vilmos korai oeuvre-jének egyik legszebben kidolgozott példánya, a Kecskeméti parkrészlet. Licitálni lehet majd többek közt Gulácsy Lajos Különös szoba, Mednyánszky László Vonuló katonák és Tihanyi Lajos Absztrakt című alkotásaira, de Szőnyi István zebegényi vásznaira és Molnár–C. Pál Üdvözlés című művére is.

Kapcsolódó írásaink

A szent vendégség képi megfogalmazásai

ĀA MANK és az MKVM közös kültéri kiállításán Óbudán harminc alkotó képző-, ipar- és fotóművészeti alkotásai a reményre hívják fel a járókelők figyelmét