Kultúra

A környező országok színházait is szeretnék megszólítani a Színházi Olimpiával

Vidnyánszky Attila a kerekasztal-beszélgetésen elmondta, a fesztivált a sokszínűség, a párbeszédek és a hídépítés jellemzi, nem feledve az egyedi hanghoz való ragaszkodást

A 2023-as Színházi Olimpiáról rendeztek kerekasztal-beszélgetést szombaton. Vidnyánszky Attila az eseményen úgy fogalmazott, a kormánynak szándékában áll támogatni az olimpiát, így lehetőség nyílik a széles gondolkodásra, a határon túli területek felé is.

A környező országok színházait is szeretnék megszólítani a Színházi Olimpiával
A színházi szakemberek tavaly jelentették be a programot
Fotó: MH

A környező országok színházait is szeretnék megszólítani a 2023-as Színházi Olimpiával – mondta Vidnyánszky Attila a témában rendezett szombati kerekasztal-beszélgetésen Budapesten. A Nemzeti Színház vezérigazgatója az eseményen kiemelte: a kormánynak szándékában áll támogatni az olimpiát, így lehetőség nyílik a széles gondolkodásra, a határon túli területek felé is. Vidnyánszky Attila nagy eredményeket vár az esemény megrendezésétől, amelyet 2023 áprilisa és júniusa között terveznek megvalósítani.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a program és az olimpia üzenete még érlelődik, de jó lenne, ha a „csápok” többek között Ausztria felé is átnyúlnának. A kerekasztal-beszélgetésen kitért arra, hogy a 2023-as év különlegesnek ígérkezik, mert a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) tízéves lesz, valamint abban az évben lesz Madách Imre születésének 200. évfordulója is. A MITEM és a Színházi Olimpia közötti kapcsolatról elmondta: mindkettőt a sokszínűség, a párbeszédek és a hídépítés jellemzi, nem feledve az egyedi hanghoz való ragaszkodást.

Az eseményen az orosz Valerij Fokin színházi rendező többek között a 2019-es olimpia eredményeit foglalta össze, míg a görög Teodórosz Terzopulosz rendező, a Színházi Olimpia alapítója a rendezvény létrejöttét, történetét, céljait ismertette.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Teodórosz Terzopu­loszt, Valerij Fokint és Vidnyánszky Attilát. A megbeszélésen áttekintették a 2023-ban Budapesten megvalósuló Színházi Olimpia terveit és előkészületeit.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Teodórosz Terzopulosz kezdeményezésére alapították meg. Létrejöttének célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése egy fesztivál égisze alatt, amelyen a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről és a kortárs színházi tendenciákról.

Az esemény teret ad az alkotók és a nézők közötti párbeszédnek, az előadásokon és szakmai fórumokon lehetőség nyílik a színházi társulatok közti kapcsolatépítésre, egymás kulturális tradíciójának megismerésére. A különleges eseményen az előadások egy téma köré szerveződnek, és az elnevezés ellenére nincsenek versenyelemek vagy díjak.Teodórosz Terzopulosz 2020 januárjában Budapesten jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát.

Kapcsolódó írásaink