Kultúra

A Zárójelentés kapta a legjobb film díját Izmirben

Mephisto és a múlt

Szabó István legutóbbi rendezése, a Zárójelentés nyerte a szeptember 27. és október 3. között tizenhat ország részvételével megrendezett izmiri Balkán Panoráma Filmfesztiválon a legjobb film díját, a legjobb színésznő díját pedig Kerekes Éva kapta.

A törökországi fesztivált Lakos Nóra Hab című romantikus vígjátéka nyitotta meg. Az Oscar-díjas Mephisto rendezője, Szabó István hosszú szünet után, világhírű filmjeinek legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel forgatta 2018-ban legutóbbi mozifilmjét, amelyet tavaly februárban mutattak be a hazai mozik.

A film főhőse Stephanus professzor, elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak, így hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük. A Szabó István eredeti forgatókönyve alapján készült film producere Sándor Pál, Tőzsér Attila és Pék Csaba volt.

Kapcsolódó írásaink